Túróczy Lajos és Turóczy (Gruber) Irén posztumusz kitüntetését unokáik, Turóczy Péter, Éva és Attila vették át

 

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete kedden Budapesten.

 

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten

Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet átadja a Bátorságért érdemjelet és a Világ Igaza kitüntetést Turóczy Lajos és Turóczy (Gruber) Irén unokáinak, Turóczy Évának, Péternek és Attilának a Belügyminisztériumban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, a Világ Igaza cím adományozása az élet ünnepe, az emberiség győzelme a gonosz felett.

Emlékeztetett rá: a vészkorszakban még nem volt társadalmi igény a kirekesztés elleni közös fellépésre, azonban ezt ma már törvényben rögzített értékként védjük. „De a saját életük kockáztatásával mások életét megmentő bátor hősök tettei nélkül ez nem lenne természetes” – jegyezte meg.

Jákov Hadasz-Handelszman nagykövet arról beszélt, az antiszemitizmus még napjainkban is élő, mérgező folt az európai kontinens lelkén és az egész világban, és „továbbra is könyörtelenül és folyamatosan harcolnunk kell ellene, hiszen ez a kötelességünk”.