Bucsu a Szemere kerti földalattitól – kellene egy két belvárosi nyilvános házikó – a gyökerek előre törnek

Egy miskolci földalattival kevesebb lett.

Emlékeimben úgy él, hogy Miskolcon a villanyrendőrnél, a Szinva terasz mellett, a Népkerti sportcsarnok előtt és az Erzsébet téren van még mély toalett. Már régen felszámolták a Szeles utca sarkit és most eljött a Szemere kerti végórája is. Első hallásra logikus. A Szeles utcai a városfejlesztés áldozata lett, a mostani meg talán a kihasználatlanság miatt szűnt meg. Régi gond, hogy hiába üzlet vécés néninek lenni mégse pályáznak ezekre a földalatti posztokra. Olyanok mint a bánya, ablaktalanok és vannak időszakok amikor mindenki meggondolja, hogy magányosan lelépcsőzzön ezekre a helyekre.

Ha rajtam múlna csak kiírnék egy pályázatot belvárosi utcai nyilvános toalettek létesítésére. Nemcsak az idősebbek küszködnek azzal, hogy hol intézzék el amit a szükség előhoz séta közben.Régi panasz, hogy ilyenkor be kell menni egy vendéglátó helyre, fogyasztani kell valami apróságot különben kinézik az embert ha csak úgy elindul oda ahová a király is gyalog menetel.  Jómagam megkérdezem mivel tartozom, s a miskolci vendéglátósok vagy legyintenek vagy kinyögik , egy százas és felejtsük el. Ám akad olyan is aki kiköti, először csak rendeljen, mert ez nem budi….

Szegény fa, vajon meghagyják e. Az látszik, a gyökerei már feszegetik a díszburkolatot.
Nehéz ránézésre eldönteni, hogy a gyökerekig vezető felszíni vízgyűjtő hasznára van e a növénynek.
A fa marad e a helyén vagy a vízgyűjtő öleli majd körbe.
Ez eleve így volt tervezve vagy csak most derült ki , hogy a kanális és a fa egymás útjába érnek

Budapesten már a múlt század elején kezdték építeni a sárga házakat, a nyilvános utcai vécéket. Egy bizonyos stílusban egészen mutatósak voltak és valóságos dinasztiák üzemeltették ezeket.  Óriási biznisz volt mások szükségleteiből hasznot termelni. Ha jól láttam Budán a János kórház előtt még egy ilyen eredeti stílusában, s működik is. A nagy részét ezeknek a rendszerváltás után butikoknak adták ki.  Azt hitték, hogy ezentúl már lemondunk a nagy és a kis dolgokról, no meg sokkal nagyobb profitot termeltek kis boltokként.