Hol volt hol nem volt – hová lett a zsidó temető halottas hintója – a filmgyár elzabrálta

Drága Édesapám 1962 augusztusának utolsó napján hunyt el. Napra pontosan három hónap alatt gyűrte le a kór. Alig 13 esztendősen asszisztáltam végig azokat a tragikus napokat. Visszatérő soha el nem múló emlékem, hogy abban a kocsiban ülök az anyósülésen amelyet mindig csak ő vezetett.  Látom, hogy keservesen cammogunk a Hideg soron az Avasi zsidó temetőbe, s előttünk méltóságteljes lassúsággal gurul a halottas hintó. Olyan mint a képeken látható. Nem volt üvegfala mint  az elegánsabbaknak, olyan egyszerű mint amilyen minden vidéki temetkezési vállalat vagy egyház tulajdonában maradhatott annak idején. Ma , éppen ma mondták, hogy akkoriban pusztult el Kuferstein bácsi egyik lova így a halottas kocsit egy a megmaradt  fehér pára küzdötte fel az Avasra.

Jut eszembe ez  halottas kocsi az Avasi temetőben volt majdnem a nyolcvanas évek elejéig. A vállalati teherkocsik hamar kiszorították ezeket a piacról. A miskolci hitközség halottas hintója hirtelen tűnt el. Jó ideig nyomoztam utána míg kiderült, a budapesti filmgyár kérte kölcsön. Kamionnal vitték el, s jó ideig sok magyar filmben még láthattuk is. Sokáig ment a levelezés a hitközség és a filmgyár között, bérleti díjat ígértek, majd vételi ajánlatot tettek míg időközben az itteni és az ottani személyi, struktúrabeli változások során az ügy elhamvadt. Egy ilyen kocsihoz illően az ügy elhalt. Végelgyengülésben kimúlt. Aki esetleg tud valamit még a sorsáról ne tartsa magában.

Egyébként ezek a képek a csodálatosan szépen felújított Mezőcsáti ravatalozó mellett készültek. Ott megőrizték azt ami az ott élőket az utolsó útjára vitte.  Muzeális ereklye, látom rendbe hozták s kitették, hadd lássák az utánunk jövők, hogy miként működött a világ. Szeretett apósom mesélte – örök életében mezőcsáti volt és maradt , ragaszkodott hozzá, hogy ott temessék el – hogy amikor ez a halottas kocsi és az utána gyászoló gyalogos menet végig ment a településen mindenki bezárta a kapuját, lehúzta a rolót, becsukták a bolt és a műhelyajtókat. Az emberek meg levetett fejfedővel állva tisztelegtek a gyászmenet láttán.