Prosztatarák: gyógytornával élhetőbb lehetne az élet

– Az elmúlt egy évben talán két prosztatarákos férfi érkezett háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval gyógytornára hozzánk, pedig sokkal több betegnek tudnánk segíteni. A miskolci kórházban kifejezetten a férfiak számára összeállított 10 alkalmas, ingyenes gyógytorna foglalkozásokra van lehetőség. Ez idő alatt meg lehet tanulni az alapokat, amelyeket gyakorolva érdemi változások érhetők el a mindennapokban – fogalmazott Boros Ilona gyógytornász. – A gátizom és a zárógyűrűk erősítésével megelőzhetők vagy kezelhetők a vizelettartási problémák, de az erekciós képesség is javulhat. Aki megtanulja a gyakorlatokat, napi 10-15 perc ráfordítással eredményeket érhet el, ráadásul a férfi intimtorna akár tévénézés, autóvezetés vagy utazás közben, észrevétlen módon is gyakorolható – érvelt a speciális mozgásforma mellett a szakember.

Dr. Wijesinghe Ivor urológus-onkológus főorvos rámutatott: minden daganatos betegnél indokolt lenne a személyre szabott gyógytorna. Azzal ugyanis nemcsak a prosztataműtéttel vagy sugárkezeléssel közvetlenül összefüggő szövődmények enyhíthetők, hanem javulhat az általános állapot, gyorsítható a műtéti lábadozás, csökkenthető a trombózis és a tüdőembólia kockázata, javítható az erőnlét is.

– Elsősorban a kezelőorvoson múlik, hogy az életminőség javítására a konkrét orvosi kezelés mellé milyen kiegészítő gyógymódot javasol, ez függ a beteg teherbíró képességétől, körülményeitől, hozzáállásától is. Egy legyengült, csontáttétekkel küzdő betegnél különösen fontos az orvos és a gyógytornász konzultációja, a mozgásforma személyre szabása. Az viszont minden betegre igaz: a legrosszabb, amit valaki tehet, ha elhagyja önmagát és nem tesz erőfeszítéseket az állapota javításáért – fogalmazott a főorvos.

Elhangzott: a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, az egyik gyógyszercég által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon segítő videók is megtalálhatók, ugyanakkor minden esetben javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot. A 10 Ezer Lépés Program elnevezés onnan ered, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni minden nap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét.