Az EFOP 4.1.3-17 projektzáró rendezvénye a Mezőkövesdi Tankerületi Központban

 

November 29-én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában rendezte meg a Mezőkövesdi Tankerületi Központ eddigi legnagyobb iskolafelújítási beruházásainak zárórendezvényét.

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ 722 millió forintból valósította meg intézményeiben az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztését az EFOP-4.1.3-17 pályázaton belül.  Az érintett intézményi kör a legtöbb fejlesztést igénylő régiókban működő állami fenntartású köznevelési intézmények voltak.

Majoros János, Mezőkeresztes város polgármestere  elmondta, hogy „példaértékű az a fejlesztés, amit a Kormány most véghezvitt, mert ezzel az alapjainkat, az oktatást fejlesztette, ami elengedhetetlen egy jól működő társadalomban”.

Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője  kiemelte, hogy a Kormány tisztában van azzal, hogy mások a lehetőségek Budapesten és mások Borsodban. „Amikor a Kormány úgy döntött, hogy állami kézbe veszi az oktatási intézmények fenntartását, akkor pontosan az volt a célja, hogy mérsékelje a különbségeket a nagyváros és a kistelepülések között, hiszen minden gyereknek joga van egy jól felszerelt, korszerű iskolába járni”- zárta gondolatait a hivatal vezetője.

A rendezvényen részt vett Szantner Viktor, a Klebelsberg Központ Elnöki Kabinet vezetője is, aki országos kitekintéssel beszélt a fejlesztésekről, beruházásokról. „A közel 92 milliárd forintos fejlesztés 3 projekten keresztül biztosítja az állami fenntartású intézmények infrastrukturális megújulását illetve nyújt lehetőséget új építésű ingatlanok kialakítására. Az EFOP-4.1.3 keretein belül  a tankerületek 416 projektet valósítanak meg 27 milliárd forint értékben.  Eddig országosan 143 került megvalósításra és átadásra, mintegy 9 milliárd forint értékben. Ez a projektek 35%-a. Terveink szerint a következő időszakban 340-350 beruházás átadása fog még megtörténni – mondta a kabinetvezető, majd hozzá tette, hogy a fejlesztések fő célja, fokozni az adott intézmény eredményességét, a nyitottságra ösztönző nevelést és emelni az általa nyújtott szolgáltatások minőségének színvonalát, ezzel biztosítva a minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférést.

A projektzáró rendezvényen a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd Bozsikné Vig Marianna a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója megköszönte a projekt lebonyolításában résztvevőknek azt a sok-sok munkát, ami által megvalósulhattak a felújítások. „Úgy gondolom, a jobb iskolai környezet növeli a hátránykompenzáció lehetőségét, hozzájárul a megfelelő szocializáció kialakulásához. Az iskola légköre, atmoszférája meghatározó a tanulónak, a családnak és a pedagógusnak egyaránt.  A köznevelési intézmények még ma is a települések kulturális, intellektuális központjai. Ezért kiemelten fontos az iskolai környezet folyamatos fejlesztése. Ezt segítette a Mezőkövesdi Tankerületi Központot érintő 18 db EFOP-4.1.3-17-es pályázat.”- zárta gondolatait tankerületi igazgató asszony.

Végezetül ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is lezárták azt a 18 projektet, amelyek az alábbi településeken valósultak meg: A Mezőkövesdi járásban Bogács, Borsodivánka, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Sály, Szentistván, Szomolya, Tibolddaróc, Tiszabábolna. A Mezőcsáti járásban Ároktő, Hejőpapi, Igrici, Tiszakeszi. A Tiszaújvárosi járásban Girincs, Hejőbába, Sajószöged, Tiszapalkonya, Tiszaújváros. Girincsen a BAZ Megyei Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény székhelyén, valamint annak tagintézményeiben Ózdon, Sályban, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Tornanádaskán a kollégiumokat is felújították. Ezen települések iskoláiban megújultak a sportpályák, új burkolatot kaptak tantermek, tetőfelújítások történtek, megvalósult számos intézményben a nyílászárók cseréje, térkövezés, kerékpártároló, melegítőkonyha, étkező kialakítása, épületvillamossági fejlesztések, belső informatikai hálózat kiépítés, fűtési rendszer korszerűsítés, valamint egyes intézmények épületeinek akadálymentesítése.

A rendezvény végén Tóthné Sándor Edit a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola intézményvezetője körbe kísérte a vendégeket az intézményben és bemutatta a náluk megvalósult fejlesztéseket. A Mezőkövesdi Tankerületi Központ elkötelezett a korszerű, igényes tanulási környezet biztosítása mellett, hogy minden diák az elérhető legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljön.

F. Bacsó Bea