Heislert sztárolják a Figyelőben – sajtótájékoztató hétfőn délután a Miskolci zsinagógában – várják a média munkatársait – a kibiceknek semmi se drága

A kép közepén Heisler András a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke látható. Jó néhányan kárörvendően olvasták a Figyelőnek a legutóbbi számát amelynek címoldalán az elnököt savazzák. Minden alap nélkül. Szerintem szóra se érdemes ez a nemtelen támadás amely szó szerint értendő, hogy úgy szövegében mint az illusztrációban a hazai zsidóság lejáratására íródott. Direkt nem beszélek burkolt antiszemita támadásról mert ilyen esetekben értelmetlen lenne ilyennel előhozakodni. Noha ennek a szándéka is kitetszik a cikkből. Egyébként sose gondoltam volna Heisler András fotójával ennyire kelendő lehet egy egyébként csak szűk körben olvasott lap.

A címkép éppen Izrael miniszterelnökének látogatása alkalmával készült a Dohány utcai zsinagóga udvarán. Ez a fotó azt szimbolizálja, hogy a jelenlegi kormány idáig is és hosszú távon is elkötelezett a hazai zsidósággal való együttműködés mellett. Jó tudni, hogy Európa egyik legnagyobb zsidó közössége háborítatlanul él Magyarországon.S itt mindent megtesznek a keresztény, zsidó kulturális örökség megmentésére. A migrációs válság idején egyedüliként a magyar kormány volt az amely idejében felismerte a menekült áradat feltételek nélküli befogadásának a nemzetbiztonsági kockázatait.

Csúnya húzás volt ez a címlap. Reméljük csak a lap kelendőségére készült. Különben ismert vicc – bácsikám van itt a faluban antiszemitizmus – hát, nem tudok róla, de igény biztosan volna rá…. s ha egy újság nem fogy akkor a szerkesztő kötelessége az olvasottság fellendítése.

Egy biztos, hogy a sokszínű magyar zsidóság bizonyos emlékezetpolitikai kérdésekben más véleményen van a közelmúltról mint a hivatalból felkent történészek. Ezek a viták a nyilvánosság előtt zajlanak, s mindkét oldal kibicei hajlamosak övön aluli ütésekkel csatározni. Szándékosan próbálják elmérgesíteni a tárgyalást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Magyarország kormánya politikai hozzáállás alapján szelektálná a zsidóság szervezeteit. Abban viszont mindannyian érdekeltek, hogy a hazai zsidóság képviselői egymás érdekeit tisztelve és figyelembe véve közös erővel szolgálják a híveiket.

Ne feledjük a  miskolci zsinagóga megmentésére idáig csaknem félmilliárd forintot adott a kormány. Sajnos ebből már nem futotta az épület belső megújulására. Jelenleg a padozat egymásra rakva várja a rekonstrukciót, a zsinagóga most még nem alkalmas a hitélet gyakorlására. Semmilyen közösségi életre nem használható.

Közben a magyar kormány a templom környékének megújítására ismét több száz millió forintot szavazott meg. Erről Heisler András elnök  és a Mazsihisz vezetői hétfőn délután fél háromkor  a miskolci imateremben sajtótájékoztatón ismertetik a terveket. Az eseményre szeretettel várják a helyi média képviselőit.