Elment az Apó – elhunyt Lakatos Ernő a korabeli médiacézár
Lakatos Ernő

Békésen 88 esztendős korában elhunyt Lakatos Ernő az MSZMP KB hajdani Agitációs Propaganda Osztályának vezetője. Funkciója után Apónak nevezték, a korabeli média apójának. Mivel a múltszázadban a rendszerváltásig csak a munkatársi címig jutottam nem sok közünk volt egymáshoz. Csak annyit tudtam, hogy havonta egyszer megtartotta az összfőszerkesztői értekezletet, ahol nagyon keményen kiosztotta a főnökeimet. Egy nagyon kicsit vonalas káder volt. A főszerkesztők rettegtek, amikor elővette az elé terített lapszámokat, ilyenkor idézte a bekarikázott írásokat, ami után következett a lecseszés. Visszabeszélés nem volt. Mentegetőzni nem lehetett. Szokása volt megjegyezni, visszaszívni nem tudjuk, már csak kiollózhatjuk. Akik többször kerültek a fókuszába, sok jóra nem számíthattak. A főnökeim a letolásokkal sose dicsekedtek, viszont elmondták, kik azok a személyek, név szerint, akik megjelenhetnek a média közelben és valamilyen ellenzéki írást kínálhatnak. Nagyon jól értesült volt. Úgy a nyolcvanas évek harmadik harmadában, amikor puhult a diktatúra és a főnökömnek nem volt kedve Pestre vonatozni engem küldött. Sose felejtem el, hogy legalább három órán át kellett hallgatni az általa ideológiai elhajlásnak vélt idézeteket. Amikor ránk került a sor lassan kezdtem hátra csúszni a széken, igyekeztem láthatatlanná válni. Az értekezlet végén hiába kereste a főszerkesztőmet, vele szerette volna közölni, támogatja az egyik munkatársunkat,  a kulturális rovatból, hogy az egyetemi marxista tanszéken oktatóként folytassa a karrierjét. Gratulált a merész döntéséhez. Hozzátette – akár még az egyetemi pártbizottság titkára is lehet, hiszen benne van a tehetség szikrája. Nem sokat tévedett.

Apóval utoljára a berlini fal leomlása előtt találkoztam Bécsben a Mariahillferen. Akkor éppen nagykövet volt a demokratikus Németországnak mondott kelet Berlinben. Kezében több bevásárló szatyorral gyalogolt. Ráköszöntem. Visszaköszönt. Törhette a fejét ki a fasz lehetek…

Egy éve, hogy megtaláltam az elérhetőségét. Szerettem volna vele egy interjút készíteni, hogy is működött a sajtóirányítás az egy párt rendszerben. Addig halogattam, míg erről lemaradtam.

Nyugodjék békében. Sokan vagyunk akik még emlékeznek rá.