Újévtől új helyen a kancellária – Orbán Viktor a várba költözik – bejáráson a kolostorban  – Rogán Antal kalauzolásával – miért is nem lehetett fotózni

Az utóbbi időben a  Vár újjászületése körül alighanem a miniszterelnöki iroda karmelita kolostorba költözése kavarta a legnagyobb vihart. Nem csoda, hiszen az ország vezetése és a Budai-vár viszonya mindig is szimbolikus volt. Legalább ennyire fontos, hogy a Várkert Bazár óta az az első jelentős fejlesztés ott, amelyet befejeznek, ráadásul volt ugyebár a hatalmas vitákat kiváltó erkélyráépítés is. Nos, az utóbbi napokban néhány szerencsés kollégának sikerült bekukkantani a hivatallá varázsolt  kolostorba. Kezdem a legfontosabbal, nem igaz, hogy Orbán Viktor irodája milliárdokba került. Jól hangzott a megállapítás, de akik körbejárhatták a még festékszagú szobákat maguk is meggyőződhettek a teljesen puritán berendezésről.

Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. Két nappal ezelőttig úgy tűnt, nem nézheti meg senki, milyen is lett végeredmény, aztán egy erről szóló  meghívást kaptak a kollégák egy december 24-i bejárásra. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője megmutatta, valóban olyan puritán lett-e ház, amilyennek ígérték, mi lett a színházként is funkcionáló egykori kápolnával, mit művelt Zoboki az új házban, na és hogy milyen a kilátás a sokat vitatott erkélyről.

A bejáráskor  nem fotózni nem lehetett, még telefonnal se. Az indoklás szerint ugyanis az épületet már a NATO protokollja szerint őrzik, amelyik előírja, hogy csak belső készítésű fotókat lehet kiadni róla.

A szekrények még üresek. Még szokni kell az új dolgozószobát
Egy kisebb tárgyaló – feltehetően a szemközi szekrény egy nagy képernyős monitort rejt
Egy nagyobb tárgyaló fogadásokra is alkalmas
Még takaró védi a portól a konferenciatermet. Itt ülésezik majd a miniszterek tanácsa
Sok a lépcső, de lift is van
Tágas világos folyósok
A régi kápolna eredetiben meghagyva
Akik szeretnek olvasni ilyen könyvtárszobáról álmodnak
Azok a modern kis puffok kilógnak a sorból
A dolgozószobák a szerzetesi cellákból, mindenütt egyforma világítótestek -tulajdonképpen gyertyákra kellene hajazniuk

Zoboki Gábor elég komoly feladatot kapott a karmelita kolostor miniszterelnöki irodaházzá alakításával. Értelemszerűen nem engedhette szabadon a fantáziáját, de nem is törekedhetett a történelmi hűségre, mint az Operánál. Már csak azért sem, mert mint minden budai háznál, itt is rengeteg építészeti réteg rakódott egymásra az évszázadok során. Egy egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania, amelyik közben nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is. A kapott képek ezt erősítik meg.