Könnygáz spray vetett véget a családi összejövetelnek

A Kazincbarcikai Járásbíróság 2019. január 8-án ítélte el azokat a vádlottakat, akik Edelényben családi házuk udvarán támadtak rá a velük szemben intézkedő rendőrökre.
A megállapított tényállás szerint 2018. május 6-án, a délutáni órákban csendháborítás miatt hívták ki a rendőröket egy edelényi lakóházhoz. A helyszínre érkező rendőröket hangos zene és több ittas személy fogadta. A rendőri intézkedés miatt a helyszínen kisebb zúgolódás alakult ki, majd a társaság egyik férfi tagja odament az intézkedő rendőrökhöz és szidalmazni kezdte őket. A rendőrök többször felszólították, hogy fejezze be az agresszív viselkedését, de a férfi tovább kiabált.
Mivel a rendőrök szóbeli fellépése nem volt elegendő a férfival szemben, így megbilincselték és a szolgálati gépjárműhöz kísérték. Ekkor a helyszínen lévő további személyek utánuk mentek és megpróbálták kiszabadítani társukat a rendőrség „fogságából”. Rángatni és lökdösni kezdték a rendőröket. A vádlottak csak akkor fejezték be a férfi megmentésére tett kísérletüket, miután könnygáz sprayt vettek be velük szemben.
A vádlottak felelősségét csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak elkövetése miatt állapította meg a bíróság, melyért az I. és II. rendű vádlottakat egyenként 3 év 7 hónap börtönbüntetésre, míg a III. rendű vádlottat – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – 2 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a kiszabott büntetések megállapítása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a társadalmi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások és a jogszerűen intézkedő rendőrökkel szembeni támadások régiónkban igen elszaporodott bűncselekmények.
A bíróság döntése ellen a vádlottak és a védőik fellebbezést jelentettek be, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.