Középpontban a területfejlesztés – erős nemzetállamban gondolkodunk – sajtóreggeli a megyeházán

A hagyományokat folytatva ma szerdán évindító sajtóreggelin ismertette Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző az aktuális folyamatokat és a 2019-es feladatokat, célokat. A tájékoztató középpontjában a területfejlesztés állt, illetve kitértek az idén megrendezendő uniós és önkormányzati választásokra.

A jelentős sajtóérdeklődéssel kísért eseményen elsőként Bánné dr. Gál Boglárka adott tájékoztatást a szénbányászat helyzetéről és a megyei értéktár munkájáról. Megköszönte az újságíróknak az elmúlt négy évben végzett munkájukat, a hiteles tudósításokat. Kiemelte, hogy a szénbányászat jövőjével kapcsolatban működik az európai szintű közös gondolkodás, az EUROCOAL nevű szakmai szervezetben a megyei önkormányzat is képviselteti magát. A Miskolci Egyetem és az önkormányzat közreműködésével elkészült A hazai szénvagyon és hasznosítási lehetőségei című szakmai kiadvány, amelyre a 2014-ben megfogalmazott céloknak megfelelően lehet építeni a következő lépéseket. Szólt az értéktár mozgalom helyzetéről, kiemelve, hogy mintegy 60 településen működnek a térségünkben, a megyei értéktárban mintegy 200 értéket tartanak számon.  Évről évre egyre több az ezzel kapcsolatos munka, de ez öröm. Néhány konkrét példát is említett.

 

Az önkormányzati ciklus végéhez közeledve szólt az idei két választás tétjéről is. Emlékeztetett rá, hogy az EU-ban két álláspont áll egymással szemben. Magyarország az erős nemzetállam modellben gondolkodik. A hazaira áttérve kiemelte, hogy folytatni szeretnék a 2010-ben megkezdett építő munkát, például az alapszolgáltatások fejlesztését.

„Mindenért, ami előrevezet, igenis nagyon keményen meg kell küzdeni” –idézte gondolatébresztőként Bay Zoltán fizikust Török Dezső, aki kiemelte, hogy nem csak beszélnek, hanem tesznek is Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasági, társadalmi felemelkedéséért. Az önkormányzat tevékenységének a középpontjában a területfejlesztés áll, s ennek legfontosabb eleme a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amely keretében 93 milliárd forint áll rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós finanszírozási ciklusban. Emlékeztetett rá, hogy annak idején már a tervezésbe bevonták a fejlesztésben érintett szervezeteket, az előrehaladásról a sajtón keresztül részletesen tájékoztatták a lakosságot. Szólt néhány konkrét „indikátorról”, vagyis vállalt célelvárásról, mint például, hogy 159 hektár ipari parkot kell építeni vagy felújítani, 40 km alsóbbrendű közutat korszerűsíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Hernádnémetiben már elkészült az út és kerékpársáv, Sajószentpéteren TOP-os pénzből finanszírozták a körforgó építését, elkészült a kesznyéteni Sajó híd felújítása.

A sajtótájékoztatót Török Dezső (középen), Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János (jobbról második) tartotta, részt vett rajta Negrutz Ágoston, az agráminiszter főtanácsadója

A közgyűlés elnöke elmondta, hogy eddig 82,65 milliárd forintot szerződtek le a különböző projektekre, decemberben további 7 milliárdról született döntés, tehát jól haladnak, alig van már kihelyezésre váró forrás. A döntéshozatalról a kivitelezésre kerül a hangsúly az idén. Konkrét fejlesztéseket is említett a megye minden részéről. Sárospatakon például a kerékpáros-barát, fenntartható közlekedésfejlesztés keretében út és kerékpárút épül a végardói strand térségében. A kivitelezés várhatóan a turisztikai főszezon után, a nyár végén indul. A Megyer-hegyi tengerszem térségében is nagyszabású fejlesztések kezdődnek, amelyeket idén, illetve részben jövőre kell befejezni. Ózdon a városi piac felújítását és agrár-logisztikai fejlesztést tartalmazó projektet január végéig kell befejezni. Mintegy 95 százalékos a készültség. A tereprendezés az időjárás függvénye. Encsen a fenntartható közlekedésfejlesztés keretében a helyi kerékpáros utat már jórészt felújították, s amint az időjárás engedi folytatják a munkát, illetve megépítik az Encs-Méra közötti szakaszt.

Az önkormányzat által vezetett konzorcium keretében működő „megyei foglalkoztatási paktum” 28 hónapja indult és nagyon szép eredménnyel, az időarányos elvártnál sokkal jobb számokat produkálva működik. A folytatásban, az idén több, mint 40 rendezvényt szerveznek a munkaadók és munkavállalók számára.  Török Dezső örömmel konstatálta, hogy egyre nehezebb teljesíteni a vállaltakat, mivel a program indulása óta harmadával csökkent a regisztrált munkanélküliek száma a megyében.

Számos információ hangzott el, volt mit jegyzetelni

Röviden szólt a területrendezési terv felülvizsgálatáról, a folyamatban lévő felzárkózás-politikai projektről. A közgyűlés elnöke bejelentette, hogy a hagyományokat folytatva nemzeti ünnepeinket és a megyenapot egy-egy településsel közösen kívánják 2019-ben is megrendezni. A nemzetközi együttműködés terén törekednek a határmenti kapcsolatok bővítésére, illetve valamennyi partner tekintetében keresik a gazdasági kapcsolódási pontokat.

„A közgyűlés és a hivatal becsülettel dolgozott, s mindent elkövetett Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztése érdekében” – vont mérleget az elmúlt több, mint négy évről Török Dezső.  Zárásként megköszönte a sajtó képviselőinek a korrekt együttműködést.

 

Dr. Kovács János az elhangzottakhoz hozzá tette, hogy a hivatal munkája kevésbé van az előtérben, a feladatuk az elhangzott témák előkészítése, végrehajtása. Az 2019-es EU képviselő-választással kapcsolatban elmondta, hogy azt május 23-26. közt kell lebonyolítani az unióban. Mivel hazánkban a törvény alapján csak vasárnap rendezhetnek választást, az május 26. várható, amely természetesen akkor válik hivatalossá, ha a köztársasági elnök kiírja. Magyarország 21 képviselőt delegálhat asz Európai Parlamentbe.  Egy másik témáról is szólt dr. Kovács János, nevezetesen, hogy 2019 II. Rákóczi Ferenc emlékév, ugyanis 315 éve választották Erdély fejedelmévé. Mivel megyénk jogelődjében született és nyugszik, így Borsod-Abaúj-Zemplén megkülönböztetett figyelemmel készül a jeles eseményre.