Vigyázzba állnak – letették az alapkövet – egy banknak kellett a grund – itt volt a patinás zsidó fürdő
Szinvapark tabló

Egyre több érdekes fotóra bukkanok a privát albumomban. A fenti kép a miskolci Szinvapark alapkövének a letételekor készült. Nagyítóval átbogarásztam és sok érdekes arcra leltem. Többek között középen látható Szabó Miklós az Inform Média akkori ügyvezetője is. Fő helyen Kobold Tamás polgármester, ezzel már azt is tudjuk mikor is örökítették meg a csoportképet.  Minden akkoriban fontos ember rajta van.

Nekem erről a képről leginkább az jut eszembe, hogy előtte már vagy tíz esztendővel szanálták az ottani régi házakat. Kétségem sincs, hogy megérdemelünk egy nagy bevásárlóközpontot, de miért pont ide tették. Mikor nem sokkal előtte három száz méterre felhúzták a Plázát. Az akkori örült városvezetés széles sugárutakban és csupa beton emeletes házakban gondolkodott. Ami helyes, csak gondolni kellett volna arra, hogy érdemes megőrizni az utókornak a régi városmagot. A belvárost eredeti pompájában. Kevesen tudják, hogy ott ahol most a betonmonstrum és a Szinva patak találkozik volt egy csodálatos zsidó fürdő.  Egy mikve.

A zsidófűrdő – már csak a hozzám hasonló korúak emlékezhetnek erre az épületre.

Közép Európa  legszebbje, patinás kivitelben egy nagy kéménnyel. A vízet  a rituális szokás szerint csapadékból vagy a patak forrásából gyűjtötték. Ha ezt a létesítményt az eredeti szinte középkori hangulatú udvarházzal meghagyják, helyreállítják ma világhírű zarándokhely lenne.

Jut eszembe ismét az Olvasók segítségét kérem, ki tudja felsorolni kik állnak vigyázzba ezen a csoportképen.