Ítélet távmeghallgatással – itt a 21. század az igazságszolgáltatásban – nekünk is volt ilyen körkapcsolás

A felesleges kockázatok csökkentésére is alkalmas a távmeghallgatás
Ismét sikeresen vizsgázott a bírósági távmeghallgatások megtartására kialakított “Via videó” rendszer a Miskolci Törvényszéken. 2019. január 21-én öt – a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben jogerős szabadságvesztését töltő – elítélt feltételes szabadságra bocsátásának kérdésében döntött távmeghallgatás keretében a Miskolci Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjának bírája.
Az eljárással érintett elítéltek főként rablás és más erőszakos, élet elleni bűncselekmények miatt töltik szabadságvesztésüket. Az ilyen jellegű cselekményt elkövető elítéltek általában fokozott ellenőrzés alatt állnak a büntetés-végrehajtási intézetben, így szállításuk megszervezése és lebonyolítása szintén magas kockázattal jár. A távmeghallgatás meghaladta a költséghatékonyság és időtakarékosság jegyében született bírósági elképzeléseket, hiszen alkalmazásával kiküszöbölhető az elítélt szállításával járó szükségtelen kockázat is. Így a Miskolci Törvényszék nem csak a büntető, hanem a büntetés-végrehajtási ügyekben is szorgalmazza és üdvösnek tartja az új eljárási forma egyre több esetében történő alkalmazását.
Az új technológia biztonsági szempontból is olyan változást hozott a büntetőeljárásban és annak végrehajtásban, mely a 21. századi igazságszolgáltatás alapkövetelménye.

Szerkesztő megjegyzése, jómagam gyakran járom az országot, s látom a kajütablakos rabszállítókat. Hozzák viszik a foglyokat a rendőrségre, a fegyházakba időnként megmozgatják az elítélteket akiknek egy egy kirándulás még jól is esik a szürke monoton hétköznapok után. Ám a videotechnika véget vet ezeknek a kiruccanásoknak mivel kamerán át lefolytathatják a tárgyalásokat. Különben a korábbi cégemnél magam kezdeményeztem, hogy a három megyeszékhely közötti utazásokat érdemes lecsökkenteni a technika segítségével. Egy uniós pályázaton nyertünk is annyit amiből a kiadó három szerkesztőségét bármikor összekapcsolhattuk. Télidőben amikor nem volt kedvünk csúszkálni vagy hirtelen kellett dönteni egy kérdésben igénybe vették a szolgáltatást. Egyetlen hátránya volt, hogy elestünk egy rahedli kilométerpénztől. Egyébként is az volt a cél, hogy csökkentsük az utazási költségeket. Ám azt is figyelembe kellett venni, hogy mi a tárgyalás célja. Mert videokonferencián kirúgni valakit nem olyan szép, ennek meg kell adni a módját. Ezért személyesen kellett elmenni Debrecenbe, hogy a főnök kiélvezhesse a helyzet minden pillanatát.