Kínai házgyár – Horthy Miklós városában – Kenderesről is exportálnak betonkalitkákat

A lenti hír  mellbe vágó. Jómagam ugyanis firkászként ott voltam a miskolci házgyár alapkő-letételénél és megéltem a búcsúztatását is. Nehéz lenne elfelejteni mert Miskolc nemcsak az Ecetfák városa hanem egy panel dzsungellel  teleszórt település. Tudom könnyebb , gyorsabb és gazdaságosabb volt az elavult, komfort nélküli, de patinás épületekkel együtt valamennyit szanálni, majd sablonkarámokkal ezerszámra lakásokat varázsolni. Ám meghagyhatták volna – úgy mint Egerben, s Sopronban a műemléknek számító házakat. Akik megfordultam már New Yorkban láthatták ott még a felhőkarcolók tövében is több régi templomot , apró épületet óvtak meg  emlékül. Miskolc korabeli főépítészei – nyugodjanak békében – mentségükre szóljon, nem tehettek mást mint, hogy teljesítsék a fentről jövő örült politikai akaratot.Végső soron mindannyian tudjuk az akkori lakáshelyzetben ez a házgyár amelyet szovjetnek tudtunk, de a franciák tervezték maga az égből jövő áldás, csoda volt. Azoknak a családoknak akik albérletben éltek és reggelenként  az udvari budi előtt  sorakoztak. Milyen más volt reggel meleg szobában ébredni és egyetlen csavarással meleg vízzel megtölteni a kádat. Azt se bántuk, hogy hat évig kellett várni egy ilyen panelfészekre. Ha valami zavart – magam is laktam a Vászonfehérítő utca 66 számú torony harmadik emeletén – hogy tisztán hallhattam amikor a szomszéd a teli kádba galambokat reptetett. Annak se örültem amikor a régi malom helyén felhúzott házban a csótányok is beköltöztek. Viszont boldog voltam amikor a Szinva parton ugyanabból a betonból egy sablongarázst is kaptam. Egyébként pontosan ez a ház egy igazi közösségépítő tréning volt, ahol egyhamar rájöttünk jobb lenne egy családi ház.  Az ablakokból ugyanis még mást se nagyon láttunk – irigykedve – a környéken .

Visszagondolva azokra az évekre – miért nem akadt egy építész, egy vagy nagyon sok aki felemeli a hangját – s kimondja, nem kell egy ősi városmagot szétbombázni, letarolni, mikor a széleken zöldmezős lakótelepeket lehet felhúzni. Úgy mint a világ más normális helyein.

Szóval Kenderesen , Horthy Miklós városában megépül a kínai házgyár. Kíváncsi lettem a paramétereire, milyenek lesznek ezek a lakások és mennyivel lesznek korszerűbbek mint a szovjetunió vívmányának mondott francia betonkarámok.

  Kínai befektetőkkel kötött beruházási megállapodást Kenderes önkormányzata. Pádár Lászlóné, a település fideszes polgármesterének tájékoztatása szerint a csütörtökön aláírt megállapodás értelmében a kínai CITIC befektetési alapkezelő másfél milliárd forintos beruházással épít majd házgyárat az Alföldön.

Ezzel száz új munkahely létesülhet a 4500 lakosú településen.

A gyárat magát szintén házgyári elemekből építik majd, bár ezeket még Kínából hozzák be. Az építkezés a gyár meglévő terveinek magyarországi adaptálása, engedélyeztetése után indulhat.

A tervek szerint a Kenderesen gyártott házgyári elemeket egész Európában értékesítenék.