Drágán bankolunk – az OTP mostohája vagyok – örök szerelem vagy érdekházasság- alapítsuk meg az ügyfelek érdek képviseletét

Volt egy kormányzati cél, hogy a hazai bankszektorban legalább a felére kell növelni a magyar tulajdont. Azt hiszem ezen már túl is vagyunk. Ettől reméltük, hogy a banki költségeink lényegesen csökkenek. Tévedtünk. A legfrissebb felmérés szerint nálunk a legdrágább a bankolás. Biztosan igaz lehet. Amikor korábban nézegettem ezt az országonkénti összehasonlítást először azt véltem, önmagam vigasztalására, hogy mindenütt nagyon olcsók. Mi meg megfizetjük az árát.

Nos, sosem titkoltam ős OTP-s vagyok. Egyszer-kétszer elcsámborogtam, amikor egy osztálytársam vezette a külkereskedelmi bankot, másszor pedig hasonló ismeretségi alapon csábultam el a Cytihez. Persze az OTP mindig is a szívem csücske maradt még akkor is, ha jó néhányszor bepaliztak. A diósgyőri fiókban több mint egy éven át egy lemondott gázszámlát velem fizetettek ki. Mentségükre szóljon, hogy amikor a devizahitelemet devizában szerettem volna törleszteni gyorsan egymás tenyerébe csaptunk. Sokszor szögletesek, kevésbé rugalmasak voltak, de ilyenkor se szakíthattunk, drága Édesanyám mindvégig ragaszkodott a megszokott csuda kedves banki ügyintézőkhöz. Az erődben Erika volt a kedvence – ha szabadságon volt – kivárta, míg visszatér. Így már csak a Mamám emlékére ennél a banknál maradnék, még ha időnként mostohaként is. kezel.

Különben ha csak nem muszáj, nem járok hozzájuk interneten bankolok. Jobb is így, naprakészen látom a forgalmat. S mióta híre ment, hogy drágák veszem a fáradtságot, s összeszámolom az időszakos költségeket és a havi zárlati újat. Ehhez hozzáadom az eseti megbízásokért felszámolt forintokat is. S nem hagyom ki az egyenként 46 forintos üzenetdíjakat is. Tény, hogy a sok apró forint sokra megy. Miközben állítólag a többi bankok sokkal engedékenyebbek.

S ami nagyon szomorú, s egyetlen pénzintézet se enged. Mint ismeretes valamikor egy kormányrendelet értelmében minden bank a fizetést és a nyugdíjat 150 ezer forintig ingyen utalja. Eddig az értékhatárig – ha ezt bejelentjük – a banki automatán is így adja ki. Igen, ám, de egyre többen vannak, akik euróban vagy dollárban külföldről kapják a járandóságukat. Ők a bankok számkivetettjei. Még Édesanyám életében próbáltam ennek utánajárni, hogy melyik pénzintézet lenne a megértőbb. Az OTP vezetése hajlott volna valamilyen kedvezményre. Ugyanis Mamám esetében a németországi éves nyugdíjából egy hónapot átváltási költségként a bank húzott le.

Egyetlen kérdésem maradt – melyik a legolcsóbb bank, s a következő – van e annyira megbízható, mint az OTP? Ha akad ilyen váltunk, Vagy mi lenne, megalakítanánk az OTP ügyfeleinek érdekeit képviselő szakszervezetet. Sztrájkra, bojkottra nem gondoltam, csak a rezsicsökkentés kiterjesztésére. Már, csak azért mert idáig minden pénzfelvételnél az OTP saját bank automatáit kerestem. Mígnem az egyik alkalmazottjuk megsúgta, bármelyiknél olcsóbban adják ki a pénzemet, mint az otépésnél.