Röfinap Szirmabesenyőben – versenyben töltötték a kolbászt  – Kerényi László pillanatképei – a tavalyi vígságot is felülmúlták – gyomort próbáló szombat

Vajon lehet e fokozni azt a disznótoros bulit amely már tavaly februárban is a csúcson volt.  Úgy tűnik – utólag mondom – hogy ha nagyon akarják, csak sikerül.

Ismét jól sikerült falusi vigasság kerekedett a Szirmabesenyői Röfi kolbásztöltő versenyből. Közelről és messziről jött potentátok prezentálták, hogy kell igazi sütni való finomságot kutyulni és szabályszerűen bélbe tölteni. Csupa olyan hölgyek urak szorgoskodtak ott, akiknek ehhez a művészethez semmi közük se volt és nem is lesz, de most úgy érezték bizonyítani kell.

A győztesek – a zsűri nehéz helyzetben volt – ez ugyanis nem borverseny. Itt nem lehetett kiköpködni a tesztfalatokat
A házigazdák taroltak – jókedvben is – az Agyagbanda a rendezvény szíve és motorja
Török Dezső a megyei közgyűlés elnöke is kilátogatott Szirmabesenyőbe
Egy lájtos, diétás tál gyengélkedőknek
Volt aki megdolgozott a sikerért
Nem igaz, hogy a férfiak jobbak a tűzhelynél
Volt aki mentőhelikopterrel jött a kóstolóért – persze ez jobb mint fordítva …
Nem volt unalom egy pillanatra se – leszáll a helikopter
Vegyes párosban is jók voltak
Mustár, torma házi kenyér és csalamádé is volt hozzá
Tekeredik a kolbász – csiga nem akar lenni
Nemcsak az autókhoz is értenek. A gyúráshoz is….
Kolodzey Tamás, Fazekas József és Uri Mariann
A mi autónk és a mi kolbászunk
Ami bement annak ki is kell jönnie
Polgármesteri szemle

Ha rajtam múlt volna, most mindenki nyer.  Persze az igazi győztesek mi voltunk akik a sátraktól a standokig mindent meg akartunk kóstolni. Kerül amibe kerül, a patika tele emésztést segítő csodaszerekkel. Az előrelátóbbak persze már  a német Gyomordoktor pezsgőtablettákkal felszerelkezve jöttek. Ha rajtam múlna jövőre egy külön standon még ezt is kínálnám.

Huszti Gábor a település polgármestere kitett magáért, mint vendéglátó házigazda büszkén mutatta micsoda népünnepély kerekedett a húsipari vetélkedőből. Akik korábban mentek a kelleténél azok hagymás vérrel és a töpörtyűvel kezdhették a napot mint egy átlagos disznótoron. Jómagam a negyvenfokos tömény fokhagymával spékelt tócsnival is beértem, mert a meleg fánk még korai lett volna.

Ez lenne a töltelék, pirospaprikásan
Kézzel darálva jobb
Erre inni kell
Internetről lesik a receptúrát – vagy csak szelfiznek
Fokhagyma nélkül megette a fene
Szólt falusi lakodalmas nóta – ha valahol jókedvet akarnak  – akkor csak az Agyagbandát hívják. Megunhatatlanok. Nekem kell egy CD tőlük.  Egész napot betöltő repertoárjuk szenzációs…
Két embert is felismerek – pirosban a polgármester , jobbra pedig Bajusz Gergő aki ki nem maradhat a zsűriből. Szigorú , igazságos és megkörnyékezhetetlen.
Az Észak csapata ismét benevezett – a tavalyi dicsőséget kellett megőrizni
Szegény, ez volt a nap vesztese – s főszereplője. Mindenütt ott volt – ahol nem szeretett volna

A lényeg, hogy a hatalmas lakodalmas sátorban mindenki keverte kavarta a tölteni valót, időnként ölre mentek, hogy ki mennyi paprikát szór a vájdlingba. Majd kellő érlelés  után már is tekeredtek a kolbászok. Legalább annyi amennyiből akár körbe is keríthették volna a versenynek helyet adó kastély parkját.h

Így aztán közel állunk  ahhoz, hogy kihirdessük, Szirmabesenyőn már a kerítést is kolbászból fonják. Kerényi László barátom csodálatos képeket készített, miközben folyamatosan őrlődött, exponáljon vagy egyen.  Mindenütt kínálgatták, jó szívvel adták, nem tudhatták, hogy mi nem vagyunk benne a magasságos zsűriben. Végül mindenki nyert, jogot kaptak a jövő évi fesztiválon való részvételre.

 

Kerényi László mesterfotói