Meddig kell a volánt forgatni – a rutin pótolja a reflexeket – a bácsikám hetven körül kezdett hetvenkedni

Erzsébet királynő férje most 98 esztendősen visszaadta a jogosítványát. Bűntudata van mert nem adott elsőbbséget a főútra kijövet egy személyi sérüléses balesetet okozott. Ezért döntött úgy, hogy ezentúl a sofőrjére bízza magát. Könnyű neki. Először is hagyta a rendőrség futni.

Nem büntették meg úgy mint egy kedves hozzátartozómat. A Régi posta utcán egymással háttal próbáltak kitolatni a parkolóból. Egy vadonatúj FIAT koccant egy lepukkant Opellel. A rend őre mint a bölcs kádi megpróbált igazságot szolgáltatni. Nagy volt a tét. Hiszen az öreg kocsi elvesztette a bal hátsó lámpáját roppant összeroggyant. Az ellenfelének nem sok kára keletkezett, jól bírta a gyűrődést. Visszanézték az egyik közeli vagyonvédelmi kamerát, maga a készséges közeg le is másolta okulásul. Ezen állítólag az látszott, hogy az Opelt vezető hölgy egy tized másodperccel hamarabb kezdte a kitolatás. Viszont az is látszik, hogy a hölgy alaposan túlterjeszkedett a felezővonalon. Ami nem egészséges ilyen esetben. Ráadásul az is kiderült, hogy a FIAT különlegessége a tolatóradar ami egyben ütközésgátló is. Tehát ezzel ha akarnának se tudnának koccanni , másiknak neki menni ha ez lenne a céljuk. A jármű komputere leblokkolja a kocsit. Tehát elvileg a piros Fiat aligha okozhatta a kárt. Persze ilyen esetekben minden fél egy kissé zaklatott – rábízza magát a hatóság döntésére. Még akkor is ha mindenki tudja, egy felelősségvállalás randán megemeli a következő esztendő kötelező felelősség biztosítását.

Erről jutott eszembe, hogy a balesetek zömét nem az idősebb generáció okozza. Ők óvatosabbak, körültekintőbbek, persze most nem a száz esztendő körüli hercegekre gondolok. Egy biztos a kopott reflexeket évtizedes rutinnal is lehet pótolni. Emlékszem a bácsikámra aki jóval a hetven fölött csibészül jól vezetett. Gyerekkorától ezt csinálta így hetvenvalahány évesen is száguldozott. Sőt amikor engem tanított vezetni az öreg Wartburggal az Edelény felé vezető úton megleckéztetett egy szén szállító teherautóst. Átvette a volánt és öt perc alatt helyére tette a pilótát aki majdnem lesodort az árokba. Sajnos tőle tanultam egy két olyan vezetési trükköt amit igazából már nem kellene gyakorolnom. Ha azt akarom, hogy az érvényes jogosítványomat mellém temessék.