A Lufthansa szerelőbázisa  minden gondunkat megoldja – akik a kákán is a csomót keresik – a megállapodás részletei még nem publikusak – milyen lesz a menyasszony….

Tulajdonképpen mióta Debrecen magához édesgette a BMW gyárat mást se hallottunk, mint, hogy gyenge az érdekérvényesítő képessége Miskolc város vezetésének.  Bénák és nullával egyenlő a lobbierejük.  Most azt hiszem ezzel a 43 milliárdos projekttel sikerült a csorbát kiköszörülni. Érdemes ezeket a becsmérlő megjegyzéseket gyorsan visszaszívni. Sőt azt kell mondanom igazi sikertörténet elején járunk. Ez egy zöldmezős beruházás,  amely a jövőben négyszáz embernek, s  ugyanennyi családnak ígér tisztes jövedelmet tartós egzisztenciát. A Lufthansa alkalmazottjának lenni még Németországban is büszkeséget  hosszú távú munkalehetőséget jelent.  Tehát jogos a szívből jövő őszinte gratuláció mindazoknak a vezetőknek, szakembereknek akik ezt a projektet kiajánlották, megpályázták, s  elnyerték az igényes német légitársaság bizalmát. Jó volt az időzítés és ez a gazdasági siker úgy kellett itt az ország északi végében mint az éhezőnek egy falat kenyér.

Bihall Tamás a BOKIK elnöke  ugyanakkor azt is leszögezte, a bejelentés mindenképpen pozitív hatással lehet a város demográfiai mutatóira, hiszen – mint utalt rá – ha van elegendő és megfelelő minőségű munkahely a térségben, akkor vélhetően kevesebben fognak Nyugat-Magyarországon munkát vállalni. Sőt – ahogy arra volt is már példa korábbi üzemek nyitásakor – várhatóan olyanok is lesznek, akik visszatelepülnek Miskolcra.a digitalizáció és innovatív fejlesztések terén, egyszóval minden olyan területen, amit most divatosan Ipar 4.0-ként szoktunk emlegetni. Magas technológiájú, magas hozzáadott értékű tevékenységet folytat, és azt a vállalati kultúrát fogja erősíteni, melyre Miskolcnak szüksége van. A Miskolcon működő és termelő üzemek között számos olyan van, mely a világ bármely pontján megállná a helyét”

Azt tudni kell, hogy ellendrukkerek, kétkedők mindig is lesznek. Az természetes a politika velejárója, hogy a kormányzati erők sikerének nem mindenki egyformán örül. Ha a  minél rosszabb , s nekünk annál jobb szindróma a mindenkori ellenzék velejárója. Nos, így aztán már is többen keresik a kákán a csomót. Arra kíváncsiak, hogy egy ilyen monumentális repülőgép motor javító bázis milyen logisztikai háttérrel rendelkezik majd. Pontosabban a szervizbe érkező turbinák vasúton, légi  vagy közúton érkeznek ide. Lesz e hozzá egy igazi repülőterünk – jómagam el tudom képzelni – ahol mondjuk csak a javításra szoruló gépek szállnak le.

Lesz e egy olyan kifutó ahol ahol a próbarepülést végző gépek le fel szállnak. S ha igen akkor az hol lesz – hely volna rá – és milyen zaj környezeti terhelést jelenthet majd ez az itt lakóknak. Ha lesz ilyen légi kikötő akkor miért ne kapcsolódhatna be a nemzetközi személyforgalomba.

A fővárosi Liszt Ferenc – sose fogom megérteni miért kellett szegény Ferihegyet átkeresztelni egy zeneszerzőre , mi volt ebben a bolt – egyébként is túlterhelt, hála a növekvő idegenforgalomnak.

Barátaim ismerőseim Olvasóim csak találgatnak. Megértik, hogy a pontos helyszín és az úgynevezett nem nyilvános megállapodás részletei egyelőre titkosak. Vannak ugye a telekspekulánsok és minden üzlet esetében sok a hoppon maradt  pályázó, amelyek amíg csak tehetik próbálják megtorpedózni a nyertes projektet.

Egy biztos még , hogy a Miskolci Egyetem amely eredetileg műszakinak neveztetett óriási fellendülés előtt áll. Tuti, hogy a Lufthansa számít a nagy múltú oktatási intézmény szakemberképzésére. Ezzel talán sikerül megfékezni városunk elöregedését és megtartani a fiatal képzett munkaerőt. S vége lesz az elvándorlás korának amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy minden második ház ablakában kint van az eladó tábla. Az ingatlanárak pedig a bányászbéka ülepe alatt kuksolnak.

S akkor vegyük mindehhez hozzá, hogy a beruházás kezdetén már várható a szállodák és a vendéglátóipar valamint minden kereskedelmi ágazat fellendülése. Jó lenne minden publikus részletet megtudni a leendő beruházásról, hogy minél kevesebben legyenek az aggodalmaskodók, akik valamilyen ismeretlen tehertételtől óvnák Miskolcot. Számuk a készítenénk egy filmet egy ehhez hasonló légibázisról, hogy mindenki megismerje mi várható, mire számíthatunk. S milyen lesz a menyasszony….

S itt az ideje, merjünk nagyot álmodni. Még ébren is. A kultúra fővárosában is el kell még a Lufthansa szárnyaló ereje.