Szikszó harminc éve újra város – megemlékeztek a jubileumról
Akik 30 éve is itt voltak a várossá váláskor
A polgármester elismeréseket adott át elődeinek

Szikszó 2019. március 1-én ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy emlékezetesen színvonalas megemlékezést tartottak ma az Inkubátor Házban

 

„1989 március 1. a Magyar Népköztársaság elnöki tanácsa Szikszó akkori

nagyközséget várossá nyilvánította.  Így száz év elteltével harminc évvel

Az ünnepséget megtisztelte dr. Vereckei Csaba rendőrtábornok a megye rendőrfőkapitánya
Vantal Gyula elmondta , hogy milyen erőfeszítéseket tettek , hogy Szikszó megérdemelten visszanyerje a városi rangot. Legendás évek voltak, történelmi idők jártak akkoriban, s büszkék rá, hogy sikerült. Akik ezért tettek valamit nevük beíródott a város történelmébe.
Szikszó polgármestere aki elismerően emlékezett meg valamennyi elődéről akik gyarapították a várost, s a múltban hozzájárultak a jelen sikereihez.

ezelőtt Szikszó újra városi rangú település lett- mondta köszöntőjében Füzesséri József, Szikszó polgármestere.

 

 

 

Seress Ildikó művésznő
Gyerekek is felléptek a vendégek szórakoztatására

Majd folytatta – 1988-ban született meg az a 1114/1988/ V. 10/ 6 Szikszó nagyközség tanácsi határozat, amelyben Szikszó akkori vezetése a várossá nyilvánítást kérte az országos szervektől.  Az, hogy Szikszó újra városi rangot kapott, igazi csapatmunka volt.  Részt vettek a benne az 1985-ben megválasztott nagyközségi tanácstagok.  Panyik József akkori tanácselnök és Vantal Gyula tanácstitkár fontos szerepet játszottak  abban, hogy ma a szeretett városunk 30. születésnapját ünnepelhetjük.

Az elmúlt őszön adta ki önkormányzat  azt a két kötetes művet, amelyet Dr. Farkas József jegyez , amely  végig viszi az olvasót a város történetén,  a benne a geológiai kialakulástól az 1990-es évekig- büszkélkedett Füzesséri József.  A 800 oldalas műből az is kiderül ,  Szikszó az 1400 évektől egészen a 19. század második feléig mezővárosként határozta meg önmagát.  Az elmúlt száz évben változatos közigazgatási formát élt meg, a megyeszékhelytől a faluig minden formában, viszont a városi rangját csak 1989 szerezte vissza. Ennek ismeretében még fontosabb értékké vált számunkra a városi jog. Köszönettel tartozunk tehát mindazoknak, akik dolgoztak,tettek érte.

 

 

 

Füzesséri József arról is beszélt, a Szikszó30  rendezvénysorozattal

méltóképpen ünnepli a város a 30 éves jubileumot. Azok, akik részt vesznek a pontgyűjtő akcióban egy BMW Minit nyerhetnek.  A programsorozat főtámogatója a HELL ENERGY Magyarország Kft, amely a város stratégia partnere .

Nemcsak a város által kezdeményezett fesztiválokat, hanem az egyesületek, civil szerveztek, egyházak közösségi rendezvényeit is az ünnepségsorozat részének tekintjük.  Jelenleg hatvan program az, amely a Szikszó30-hoz csatlakozott.

A rendezvénysorozat január 26-án indult egy boksz gálával, és december

24.-én zárul. A szikszói állandó lakosok-, akik betöltötték a 18.

életévüket-  Szikszó30 programkártyát igényelhetnek maximum ötöt. Aki az év során, 30 rendezvényen részt vesz, harminc pecsétet gyűjt, az részt vehet december 31-én rendezett szabadtéri szilveszteren megrendezett sorsoláson, aminek  a fő díja  a BMW Mini.

A Szikszó30 programsorozatról a www.szikszo30.hu oldalon, valamit a Szikszó30 hivatalos facebook és instragram oldalán tájékozódhatnak.

Kerényi László felvételei