Bíróság előtt Regula Ede, az edelényi rablógyilkos

A Miskolci Törvényszéken középiskolás diákok perszimulációs verseny keretében elevenítették meg az edelényi rablógyilkos büntetőperét.
Regula Ede, az edelényi rablógyilkos történetét a nagyközönség már tavaly júniusban, az Edelényi Kastélyszigeten szervezett bíróságtörténeti kiállítás keretében megismerhette, a tárlatot látogató diák az „esküdtszéki szavazóurna” segítségével voksolhattak, bűnös – e Regula Ede az ellene felhozott vádpontokban.

Mivel a fiatalokban még számos kérdés nyitva maradt az asztaloslegény bűnösségét illetően, közkívánatra a törvényszéki perszimulációs versenyen ismét megelevenítették az edelényi bűntettet.
A „Nyitott Bíróság program” nyújtotta lehetőségek egyike a perszimuláció, mely szervezésének a Miskolci Törvényszéken immár hagyománya van, ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt. A program sikerét jól mutatja, hogy évről-évre nagyobb a jelentkezők száma: a tavalyi évhez képest kétszer annyi középiskolás csapat jelentkezett.
Az idei verseny célja, hogy a fiatalok találékonyságukat és kreativitásukat felhasználva építsenek fel egy védekezési stratégiát Regula Ede ártatlansága mellett, vagy támasszák alá az asztaloslegény bűnösségét.
A verseny hat középiskola között dőlt el: négy miskolci, egy ózdi és egy tiszaújvárosi csapat mérte össze jogi ismereteit és tárgyalótermi rátermettségét. A diákok az eljárási szereplők, a vádlott, az ügyész, a védő, a tanúk és az igazságügyi szakértők „bőrébe bújtak”, de a „játékban” a törvényszék bírái is szerepet kaptak, hiszen ők vállalták magukra a bíróság szerepét és egyben ők voltak a verseny zsűrije is.

Dr. Kertész Gábor a Kazincbarcikai Járásbíróság elnökhelyettese, dr. Móri Katalin az Miskolci Járásbíróság bírája, és dr. Pocsai Tamás a Miskolci Járásbíróság bírája nemcsak az ügyet döntötték el, de csapatok közötti sorrendet is.  A legsikeresebben a Lévay József Református Gimnázium csapata versenyzett, így ők állhattak a dobogó tetejére. Másodikként díjazták az ózdi Széchenyi István Katolikus Gimnázium csapatát, míg harmadik helyezést ért el a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium 12/A. osztályos csapata.
A versenyzők tárgyjutalomban részesültek, ezen túl a legjobbak egy napon át a Miskolci Törvényszék bírái, bírósági titkárai – immár „igazi” – munkájával ismerkedhetnek majd meg.