Hogyan védekezzünk, az unokázós szélhámosok ellen ?
nyugdíjasok unoikázós

Miskolci nyugdíjas klub tagjai hallgathattak előadást az úgynevezett unokázós csalásokról és kivédésének lehetőségeiről.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tartott előadást Miskolcon, 2019. április 10-én az Összefogás Nyugdíjas Klub tagjainak, a Vasgyári Közösségi Házban. A fő téma az úgynevezett unokázós csalások ismertetése volt, a szépkorúak továbbá tanácsokat kaphattak az ünnepek közeledtével a zseblopásokról, trükkös lopásokról és ezek elkerülési lehetőségeiről. Az előadók érintették még az idősekre leselkedő internetes veszélyeket is.

előadásHasznos tanácsok arra az esetre, ha „unokázós” csalók telefonálnának, tegye a következőket:

–           Először is nyugodjon meg. Gondolja végig, mennyire életszerű az előadott történet.

–           Ha teheti visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálja meg beazonosítani, leellenőrizni a telefonálót!

–           Szakítsa meg a vonalat!

–           Hívja fel azt a személyt (az ön által ismert telefonszámán), akire hivatkozva telefonáltak. Győződjön meg róla, hogy valóban ő került-e bajba!

–           Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (pl.: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére, szomszédja) és rajta keresztül tisztázza a történteket.

–           Hívja azonnal a Rendőrséget az 112-es segélyhívó telefonszámon.

–           Ne adjon át pénzt vagy ékszert ismeretlen személynek, de jegyezze meg, hogy a pénzért érkező személy milyen rendszámú, színű és típusú gépkocsival érkezett.