Hiányzott a magyarázat – döntött a bíróság – újra kell rajzolni a körzeteket
Bartha György

Hatályon kívül helyezte a Miskolci Törvényszék a városi jegyző döntését, amely a választókerületek átrajzolásáról szólt. A bíróság elvi éllel kimondta azt is, hogy a jegyzőnek mindenképpen indokolnia kell, milyen szempontok alapján alakítja ki a választókerületeket, és nem csatolhat össze magyarázat nélkül különböző, egymással össze nem függő területeket. Pragmatikus indoklás.

Ezt benéztük vagy mégsem? Tulajdonképpen  a döntés logikusnak tetszett. Volt egy körzet amely bevehetetlennek tűnt. Van egy képviselő amely sorozatosan ledarálja az ellenfeleit, bárkit is indítottak vele szembe , alulmaradt. A harcászati stratégia pedig mindig olyan, hogy alkalmazkodni kell a változó helyzethez. Nem tisztem senkit mentegetni, de aki már sakkozott az tudja hamarabb áldozom be az ellenfél bástyáját mint a saját parasztomat. Dönteni kellett, s a jegyző úr tudta mit kell lépnie. Szerintem azt is sejtette, hogy nem éppen sportszerű a lépése, de majd a versenybírák úgy is megóvják.

Vajon ha Önök közül bárki is a helyében lett volna nem ugyanezt tette volna mint a jegyző úr. A játszmának még nincs vége, egy körzetet így is úgy is be kell majd áldozni. Hogy végül ez melyik lesz és ki nevet a végén még senki se tudhatja. Amilyen tempóban csökken Miskolc lélekszáma – tessenek utánaszámolni – mennyi idő kell ahhoz, hogy még két képviselővel kevesebbel is beérjük.

Bartha úrnak meg már biztosan nem  kell kampányolnia. Az első körben befutó lett. S elegánsan. S az önkormányzat vezetése is kellő diplomáciai érzékkel kezelte a helyzetet. S még merje mondani valaki, hogy híján vagyunk a demokráciának!

 

 

Bartha György

A végzésről beszámoló Index emlékeztet rá, miszerint   Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent, a törvény szerint így eggyel kevesebb választókörzetre van szükség, mivel 28 helyett már csak 27 képviselője lesz a város közgyűlésének. A lap közölte, hogy Miskolc jegyzőjének választása éppen arra a 19-es körzetre esett, amely 25 éve a szocialisták fellegvára, 1994 óta az összes önkormányzati választáson Bartha György nyert.