Két tűzeset, Párizs, Notre Dame  és az Alaksza mecset-  a párizsi zsidók támogatták a katedrális építését – amiről keveset hallottunk

 

A 850 évvel évvel ezelőtt épült párizsi Notre Dame, a világ egyik leglátogatottabb műemléke súlyos tűzkárokat szenvedett. Bizonyára sokan követtük lélegzetünket visszafogva a híreket. Az esetet sokan kommentálták, ezek közül egyről szólunk itt.

A France24 TV-állomás órákon keresztül egyenesben közvetítette az oltást, miközben stúdióbeszélgetéseket folytatott. A megszólaltatottak között volt Marek Halter, aki még a varsói gettóban született. Ő mesélte, hogy Aaron Jean-Marie Lustiger kardinális, Párizs 1981-2005 közötti püspöke egyszer végigvezette őt a Notre Dame-on, és rámutatott 28 szoborra a homlokzaton, mondván: ők mind Izrael királyai voltak. A történet pedig a következő: amikor a 12. században a párizsiak hozzáfogtak a katedrális építéséhez, segítségül fordultak a párizsi zsidókhoz, hogy támogassák őket. Ennek a nemes támogatásnak az emlékét őrzi e szoborsor.

Halter azt is elmondta, hogy Lustiger kardinális zsidó családban született, és élete végéig zsidónak tartotta magát – nem kevés kritikát kapva ezért az egyik és a másik oldalról egyaránt. Lustiger a Notre Dame-ban van eltemetve; temetését megelőzően – kérésének megfelelően, a zsidó szokások szerint – kadist mondtak utána a katedrális bejáratánál.

 

Jeruzsálem, Templom-hegy

Szinte a párizsi tűzzel egy időben tűz ütött ki a Templom-hegyen, Jeruzsálemben is. Ott, ahol valamikor az Első és a Második Szentély épült, ott, ahol most az Al Aqsa mecset áll – nem messze a Siratófaltól, egy mohamedán imaterem fölött. A valószínűleg játszadozó gyerekek keltette tűz szerencsére nem terjedt tovább, senki nem sérült meg. Abbasz palesztin elnök azért aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

Az eset azért elgondolkodtatásra késztet: hányan osztoznak manapság ezen az apró területen, hányféle érdek ütközik, hányféle magyarázat születhet. A valódi lángoknál pedig még veszélyesebbek lehetnek azok, amelyeket a megoldatlanság szít.