Képzeljük el – hogyan lehetne pancsolni a miskolci panelházak tetején – Kassán már lubickolnak  – szomszédok akik nem is köszöntek egymásnak

El tudja e képzelni, hogy a miskolci Avasi, a Diósgyőri vagy a Győri kapui panelházak tetején jakuzziban hűsöljenek a lakók. Ha kétségei támadnának, egy ilyen projekttel szembe akkor nézzenek körül a nagyvilágban. Nem kell, messzire menni csak a hozzánk közeli szlovák lakótelepekre ahol egyre többen társulnak egy közösségi jakuzzi megvételére. Mivel tőlünk északabbra is egyre jobban érződik a klímaváltozás, s az ezzel együtt járó kánikula megteremtik a házi, a közösségi hűsölés lehetőségét.

Mint láttuk, nem egyszerű egy kétszer kétméteres öt személyes kádat felcipelni a tizedik emeleti tetőre. Sok esetben helikopterrel rakják le az épületek tetejére. Az alig egy millió forintos beruházáson negyven-hatvan lakó osztozik így akár egy egy hónapos strandbérlet áráért jakuzzi tulajdonosok lehetnek. Jó beosztással minden család osztozhat az otthoni strandolás élményén. Sőt nem csak a nyári szezonban. Ugyanis valamennyi jakuzzi téliesített, fedett és mondjuk egy hideg hóeséses napon is kellemes lehet a 36 fokos meleg vízben pancsolni. E mellé egyre többen vesznek még infra szauna kabint, amiből egy egyszerű ionizátoros háromszemélyes mindössze 300 ezer forint.

A közelmúltban arra járva alaposan körbe jártam a témát. Még szociológiai szempontból is megvizsgáltam. Először is ezek az alkalmi társulások egy ilyen beruházásra, arra is jók, hogy összehozzák a lakóközösséget. Azok az emberek, akik már évtizedek óta úgy éltek egymás mellett, hogy még a liftben se köszöntek egymásnak a közös jakuzzi megvétele után már szomszédolnak. A közös képviselő, aki megszervezi vételt és gondoskodik a kád használat beosztásáról hihetetlen pozitív változásokat tapasztalt a lakok közötti kapcsolatában.

A jakuzzit árusító és szerelő cég vezetője elmondta, hogy gondos használat mellett elegendő a vizet négy vagy hat havonta cserélni. A legkomolyabb víztisztítóval, szűrővel ellátott jakuzzikat adnak el amerikai vezérlő berendezésekkel.  Energiatakarékosak és a tisztításuk a karbantartásuk minimális kezelést igényel.

Akit érdekel a címük – nem reklámként. szívesen elárulom.