Ártalmas nyugtatók – a Frontin, a Xanax és a Rivotril is a mérgek kategóriájában – lehet, hogy a gyógyszergyártók háborúznak
elgurult aq gyógyszerem

Még talán a miskolci lottóházban laktunk, amikor meghirdették a gyógyszertárak privatizációját. Szomszédunk Irénke a megyei kórházban volt patikus és velünk szeretett volna üzletet nyitni. Mivel többek között ehhez se értek és már negyven évvel ezelőtt idősnek gondoltam magam a pályaváltáshoz kimaradtam ebből a buliból is. Manapság ugyanis egy forgalmas gyógyszertá aranybánya. Tulajdonképpen fiatalok idősek marokszámra szedik a pirulákat, az örök fiatalságot, s a nyugalmat hozó szereket. Divat lett a zsebben és a táskában hordani a fejfájás elleni és a nyugtató vagy erősítő tablettákat.  Vitaminokból meg minden megveszünk mert olcsóbb a szintetikus mint a narancs vagy a citrom. S mit olvasok, hogy a nyugtatók zöme méreg. Bár tudtam, sejtettem, de nehéz eldönteni az idegesség és az ezzel járó magas vérnyomás vagy a nyugtató végez e velem gyorsabban. S akkor jöjjön a pőre igazság, a kedves Olvasó meg nézze át a házi patikáját. Amit megerősíthetek, volt idő amikor rászoktam a Xanaxra. Nem is akárhogyan, a nyakamban ott lógott egy bőrtasakban mint a svájci hegyi mentőkutyáknak az unikum. Nehéz volt lejönni róla. Megszenvedtem, de éreztem ha nem sikerül akkor kampó. A Frontint több mint egy évtizede majszolom. Ha kihagyom eszembe jut, hogy hiányzik, de olyan függőséget nem okozott. Hát erről is lerántják a leplet. Ilyenkor még arra is gondolok, hogy ezek a nagy gyógyszergyártók így próbálják egymást ellehetetleníteni. Ezekben a szerekben ugyanis – főleg a bevezetett márkájú készítményekben óriási a haszon. Ha csak a multik hadakoznak akkor már is megnyugodtam, csak még bekapok egy hosszúkásat. A Frontinból.

Frontin, Xanax, Rivotril és a többi benzodiazepin… Ahogy szedni kezdi őket, kezdjen el visszaszámolni

A Fórum bejegyzést olvasva jutott eszembe, hogy a pszichiátriában használt pszichoaktív szerek (pszichofarmakonok) veszélyességét józanul megítélők, gyakran használják azt a szó fordulatot, metaforát, ha mások elszabadult, eszement, öngyógyszerezéséről szólnak, hogy: úgy szedi, mint a Tic-Tac-ot. Kiönti a tenyerébe, bekap egy marékkal…

Mennyit, és mennyi ideig lehetne szedni a különböző benzókból (benzodiazepin nyugtatókból)? Mit ajánlanak az orvos szakmai (foglalkozási) szabályok? Mit is kellene, hogy jelentsen a benzodiazepinek “normális szedése”? Mely gyógyszerek benzodiazepin származékok?

Nézzük meg először a benzodiazepineket felsorolás szerűen (gyógyszernév, majd hatóanyag név):
♦  Xanax és Xanax SR (alprazolam)
♦  Frontin (alprazolam)
♦  Helex és Helex SR (alprazolam)
♦  Clonazepam TC (klonazepam)
♦  Rivotril (klonazepam)
♦  Frisium (klobazam)
♦  Rilex (lorazepam)
♦  Lorazepam Aramis (lorazepam)
♦  Rudotel (medazepam)
♦  Medazepam (medazepam)
♦  Seduxen (diazepam)
♦  Elenium (klórdiazepoxid)
Maximális napi BZD dózis? Mennyi ideig lehetnének szedhetők? – hivatalosan

A táblázatban olvasott félinformációk, elhallgatások, belső ellentmondások segítenek annak a megértésében, hogy miért van máig annyi félreértés a benzodiazepinek felírásával, használatával kapcsolatban! Volna dolga az OGYÉI-nek a rendteremtésben. Vezetőjében Dr. Pozsgai Csillában – azt gondolom – bízhatok. (Pirossal azokat a benzodiazepineketjelöltem, amelyek jelenlegi tájékoztató anyagát problémásnak találtam.)

benzodiazepinek esetében pl. a “fenntartó dózis” kifejezés erősen félrevezető, hiszen nem adhatóak hosszú távon!

BZDMaximális* napi
BZD dózis
Szedés maximális*
időtartama
XanaxNincs pontosítva!“A kezelés időtartama klinikai vizsgálatok alapján szorongásos kórképbenés depresszióval társult szorongásos állapotokban 6 hónappánikbetegségben 8 hónap lehet.” – 2016.04.
FrontinNincs pontosítva!Nincs pontosítva!
HelexNincs pontosítva!Nincs pontosítva!
ClonazepamNincs pontosítva!Nincs pontosítva!
RivotrilNincs pontosítva!Nincs pontosítva!
Frisium30 mg2-4 hét
Rilex (lorazepam)“kórházban kezelt betegeknek maximálisan naponta 7,5 mg.”“ne tartson tovább 8-12 hétnél, mely időtartam rendszerint már magában foglalja a gyógyszeradag fokozatos csökkentését is
Lorazepam
(hatóanyaga u.a., mint a Rilexé)
Nincs pontosítva!“…4 hétig terjedhet… Ha Önnek hosszabb időre írták fel a Lorazepam Aramis tablettát, mint 4 hét…”
Belső ellentmondás!
Rudotel60 mg“…sem ajánlott 4 hétnél hosszabb kezelési periódust alkalmazni.”
Medazepam“A medazepám-kezelés időtartama korlátozott.” 
Nincs pontosítva!
“…mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.”
Nincs pontosítva!
SeduxenNincs pontosítva!Nincs pontosítva!**
Elenium100 mg4 hetet meghaladó alkalmazása nem javasolt.”

Figyelem! Ezek a maximális, nem pedig az ajánlott napi benzodiazepin (BZD) dózisok. Az egyéni érzékenységtől, a korábbi gyógyszer, vagy alkohol-függőségtől függetlenül, minél huzamosabb ideig szed valaki benzodiazepin (benzó)szorongásoldótaltatót, vagy éppen antidepresszánst, és minél nagyobb dózisban, annál fokozottabb veszélynek teszi ki magát (gyógyszer-toleranciagyógyszerfüggőséghozzászokásmegvonási tünetek, emlékezetkiesés, elesés, közlekedési baleset, stb.).
Hová vezethet a receptköteles pszichiátriai szerekkel kapcsolatos hamis biztonságérzet?

“A benzodiazepinek vagy hasonló hatású készítmények alkalmazása mentális és fizikai hozzászokáshoz vezethet. A hozzászokás kialakulásának kockázata a dózissal és a kezelés időtartamával arányosan nő és nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében már szerepel alkoholhoz vagy egyéb gyógyszerekhez való hozzászokás. Hozzászokás kialakulásakor a gyógyszer(szedés) hirtelen felfüggesztése megvonási tüneteket/rebound inszomniát (álmatlanság) és szorongást idézhet elő.” (Elenium betegtájékoztató)

** Külföldön is max. 4 hétig javasolt. (Kivételt az képez, ha a diazepamot, más benzodiazepin elvonásának részeként, helyettesítő készítményként alkalmazzák.)

Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!

Nevess többet, szeress jobban, tanulj még…

Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista