Pokoli lesz a meleg – mi is az a vörös kód riasztás -gyakrabban nyitogatjuk a hűtőszekrényt – változik a klíma vagy csak öröegszünk

Meleg van. Csak igazuk lesz a klíma változással riasztgatóknak. Bár ha visszaemlékszem a múlt századi kánikulákra sok különbséget nem érzékelek, hőfokban. Az más, hogy elszálltak az évek és idősebb korban jobban megviselnek a hőingadozások. Mostanában akár a sivatagban az éjszakai és a nappali hőmérséklet között akár több mint húsz fok is lehet. Ez a természetese szauna ami edzheti a szervezetet. Különben végigolvasgattam mi is a vörös kód riasztás. Nekem mint a sötét szobában behúzódó öreg embernek semmi teendőm sincs. Csak annyi, hogy időnként kinyissam a hűtőt és pótoljam a szervezetemből elpárolgó folyadékot majd morcosan leolvassam a villanyórát, mennyit is pazaroltam a légkondicionálóra. A szabadban dolgozóknál viszont akár munkaidő kedvezményt is adhatnak, a munkáltatók kötelesek a frissítők ellátására.Az is kedvezmény, hogy a buszsofőrök és a postások rövid nadrágban mehetnek szolgálatba.  Súlyosabb esetben pedig fel kell függeszteni a munkát. Amit rendőrök, mentősök, orvosok és a tűzoltók vagy éppen a villamos, busz vezetők esetében aligha tudnék elképzelni. A rászorulóknak pedig engedélyezni kell , hogy a a klimatizált bevásárlóközpontokban zavartalanul ücsöröghessenek. Remélem a zord biztonsági őrök is tudnak erről. Ha rajtam múlna ilyenkor a rendészeket is szolgálatba helyezném – akár rövid nadrágban – és osszanak palackos vizet a járókelőknek.  Szimpatikussá tehetnék magukat  ha éppen nem a pár szál zöldséget kínáló idős néniket vagy a ferdén parkoló autósokat és a kutyasétáltatókat vegzálnák. Hangsúlyozom ez egy szubjektív magánvélemény amire mentségül szolgálhat a hőség.

Ez a ritka holdfogyatkozás és a nagy meleg között csak lehet valami összefűggés
Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat már csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Madáritató

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján szombaton.

Lassan elsivatagosodik a föld – mondogatják – közben a pólusokon olvad a jég egyre több az árvíz és a csapadék – na ezt magyarázzák ki az okosok
S akkor még itt van ez a kép is , nem elég a hőség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadták vasárnapra. Utóbbi területeken a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség.Az Emmi közleményében felhívta a figyelmet, hogy a érintett intézmények a vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján járjanak el.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Veszélyes a hőség, pár fok és vörös kód is jöhet

Szerdára is figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és több megyére.

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint “vörös kód” idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan emberek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – tették hozzá.

Old electric fan near the bed in the room
Ne feledjék, a klíma , a lakásban és a kocsiban valójában egy baktérium, egy vírusgyűjtő fészek. Gyakran kell tisztítatni.

Rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján – arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával – olvasható a vörös kód protokoll.