Ha AAA akkor lassan a testtel – Prágában nem beszélnek magyarul – óvatosan, ezek már megint itt vannak

Már csak ez hiányzott. Egy újabb használt autókereskedés Miskolcon.

Jut eszembe az első még az átkosban a Lorántffy utcában nyílt majd a következő a Burek és társai voltak a Szinva parti tehermentesítő út mentén. Ma már se szeri se száma ezeknek a rozsdatelepeknek. S a fiatalabbak kedvéért elárulom, hogy míg ezeket nem engedélyezték, a legendás Merkúros időkben csak hirdetés útján vagy a vasárnaponként megrendezett autóvásárban szabadulhattunk meg a megunt négykerekűektől. Ez a vásár Miskolcon a Búza tértől a Szeles utca végéig tartott. Óriási volt a felhozatal és élénk volt a kereslet. Itt még azonnali kiutalást is lehetett venni, amelynek az volt a hátránya, hogy egy évig nem kerülhetett a vásárló nevére az új kocsi. A vásár külön szekciójában a görög katolikus templom mellett csak motorkerékpárokat kínáltak. Számomra ez a látványosság kedvenc vasárnap délelőtti szórakozás volt.  Időnként barátaim kocsiit is kivittem ide mutatóba és élveztem ennek a lókupec szerűségű vásár hangulatát. Az tudom, hogy itt egyetlen kocsimat se tudtam eladni, igaz soha nem is vettem másikat. Egyébként a miskolci börzének olyan jó híre volt, hogy soka pesti és dunántúli is, de hozta elsütni a megunt kocsiját.

Ja és akkor jöjjön az AAA cseh autókereskedés, – már egyszer volt üzletük Miskolcon , de valami miatt hamar bezártak –  amely alaposan megszívatott.  Jó kapcsolataik révén hiába bírságolták meg a céget több milli forintra máig is virágzik a fóti központjuk. Nagyon megjártam velük, így aztán mindenkit óvatosságra intek velük szemben.

Történt ugyanis az, hogy egy pénteken reggel betértem hozzájuk egy használt kiskocsi vételére. Végül kinéztem egy Suzukit – amely nem sok szerencsét hozott idáig. Az eladó próbaútra vitt a rendszámos kocsival Fóton és az autópályán. Magam nem ülhettem a volánhoz. Semmi alkudozás, döntöttem, megfelelőnek találtam a járművet miután kijelentették törésmentes, hibátlan és le van vizsgáztatva. Kifizettem készpénzben és megkötették velem a legdrágább kötelezőbiztosítást.

Az autópályán egy kicsit furcsán viselkedett, gondoltam a Skodám után majd megszokom, hogy kapaszkodni kell a kormányhoz. Miskolcra érve az első rendőr kiszúrta, hogy hiába rendszámos a kocsi, ezt bizony kivonták a forgalomból. Érthetőbben, a kereskedés nem figyelmeztetett, hogy az a forgalmi engedély érvénytelen. Plusz pénz a kincstárnak.

Másnap irány a szerelő, ahol megállapították, a fűtóműve rossz, százezer forintos alkatrészcsere és a motor is rosszban sántikál. Innentől hiába mentem az okmányirodába nekem kellett intéznem a forgalomba visszahelyezést, noha ők a biztosítást egy érvényes rendszámmal rendelkező kocsira kötötték meg. Ám ha hazafelé bármi kárt okozok az a szerződés szart se ért volna.

Összességében olyan háromszáz ezer forintos kár ért. Próbáltam egyezkedni, feljelenteni őket ám minden próbálkozás visszapattant róluk. Mondván a központ valahol Prágában ahol nem érteni magyarul. Sajnos erről a három betűs AAA cégről más hirtelen nem jut eszembe.

Tehát ha valaki velük boltol – mondom lassan a testtel. Amíg be nem paliztak beszélni a magyart, de után már nem érteni…. Ez az AAA!

IRU 355 kék Vagon Suzuki