Az egyiptomi delegáció Gázában felügyeli a nyugalmat a Nakba-napig; az Iszlám Dzsihád eszkalációval fenyeget

ujkelet.live

Az Izrael és a gázai terrorszervezetek közötti törékeny tűzszünet betartása miatt a Gázai övezetben tartózkodó egyiptomi hírszerzési tisztviselőkből álló delegáció állítólag szerdáig, a Nakba-napig az övezetben marad, a libanoni Al-Akhbar hírügynökség szombati jelentése szerint.

A május 15-én tartott Nakba vagy katasztrófa, a palesztinok gyásznapja, melyen “kitelepítésük” 71. évfordulójára emlékeznek. A Nakba egybe esik Izrael hivatalos megalapításának Gergely-naptár szerinti évfordulójával. Gáza 2 milliós lakosságának kétharmada a függetlenségi háború során elmenekült vagy kiutasított arabok leszármazottja.

Tavaly 4000 gázai gyűlt össze a “katasztrófa napján” a határkerítés 5 pontján, égő gumiabroncsokat gurítva a kerítés felé, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálva az izraeli katonákat. Előző nap, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése napján, több mint 40.000-en tüntettek.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 2 halottról és 160 sérültről számolt be.

Mind a Hamász mind a Palesztin Hatóságot irányító Fatah elutasította Donald Trump elnök 2017. decemberében tett nyilatkozatát, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és elrendelte a nagykövetség átköltöztetését a szent városba. Az új amerikai nagykövetség megnyitását provokációnak vették a palesztinok és az arab világ.

Az izraeli Ynet híroldal szombati riportja szerint a Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád vezető tisztviselője az erőszak újbóli kirobbantásával fenyegetett, ha Izrael nem hajtja végre a Hamász és Izrael közötti állítólagos megállapodás feltételeit.

„Ha Izrael nem teljesíti a megállapodás ráeső felét, meg vannak az eszközeink, hogy kötelezzük rá, hogy eleget tegyen neki,” figyelmeztetett Khaled al-Batsh, felszólítva az egyiptomiakat, hogy helyezzenek nyomást Izraelre a megállapodás érdekében.

A terrorszervezet vezetője, Ziad Nahala kedden azt mondta, háborút tervez az elkövetkező hónapokban Izrael ellen, továbbá megerősítette az izraeli hadsereg állítását, hogy csoportja és a Hamász összehangolták támadásaikat a legutóbbi összecsapás során.

„A legutóbbi eszkaláció csak éles gyakorlat volt a fő hadjárat előkészítéséhez,” mondta Nahala a libanoni Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Mayadeen híroldalnak adott interjúban.

A Háárec napilap értesülése szerint Katar jövő héten teljesítené a 30 millió dolláros segély eljuttatását a Gázai övezetbe.

Az elmúlt 2 hétben fokozatosan nőtt a feszültség Izrael és a Hamász között, újraindult a rakétázás és a terror lufik átreptetése Izraelbe, amit a terrorszervezetek megtorlásnak szántak, mivel Izrael nem engedte be a katari pénzt az övezetbe, azaz megszegte a tűzszüneti megállapodást. Jeruzsálem elutasította a vádat, a késésért Katart és az ENSZ-t hibáztatva.

Hat hónappal ezelőtt egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodás részeként a Hamász és Izrael között, Izrael engedélyezte 90 millió dollár katari készpénz segély hat havi elosztásban való beengedését az övezetbe. Az első két részlet novemberben és decemberben a Hamász közszolgák bérét és a nem-katonai kiadásokat fedezte. Januárban a harmadik havi részlet átengedése izraeli részről azonban elhalasztásra került, miután egy gázai terrorista meglőtt egy izraeli katonát a határnál. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági kabinet végül engedélyezte a pénz bevitelét az övezetbe, de a Hamász visszautasította a segély átvételét “a megszállás viselkedésére” hivatkozva. Katar a Hamász döntése után bejelentette, hogy megállapodásra jutott az Egyesült Nemzetek Szervezetével, hogy a terrorszervezet által elutasított készpénzt humanitárius projektekre fordítja.

Mintegy 7000 gázai gyűlt össze pénteken a Hamász terrorszervezet támogatta “Visszatérés Menete” erőszakos tüntetéseken a határ öt pontján, izraeli média jelentések szerint.

A “Visszatérés Menete” tömegtüntetések ötletét eredetileg közösségi média aktivisták vetették fel, de később a Hamász kisebb terrorista csoportok támogatásával átvette a szervezést.

A gázai vezetők eredeti terve szerint a “Visszatérés Menete” tavaly március 30-tól egészen május közepéig Izrael függetlenségének 70. évfordulója, az amerikai nagykövetség megnyitója Jeruzsálemben, és a “Nakba” azaz a katasztrófa napjáig tartott volna. Később azonban úgy döntöttek, a határon rendezett erőszak mindaddig folytatódik, amíg „a Jeruzsálemre, az Al-Akszára és Palesztina teljes földjére mért blokád meg nem szűnik”.

A lázadók egy része robbanóeszközökkel és kövekkel dobálták a határ túloldalán állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak, a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

A terror lufik jelensége is folytatódott. Gázából átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök okoztak tüzet Sá’ár Hanegev és Eskol régiókban.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi minisztérium 1 halottról és legalább 30 sérültről számolt be.

A halottat Abdullah Abed al-A’al (24) néven azonosították.

A tüntetések előtt Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békekövete megbeszélést folytatott Ismail Haniyeh Hamász vezérrel az Izrael és a terrorszervezet közötti állítólagos megállapodások végrehajtásáról, idézte az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró Haniyeh irodájának közleményét.

Izrael nem erősítette meg hivatalosan a hétfő hajnalban életbe lépett tűzszünetet, tartva magát irányelvéhez, hogy nem nyilatkozik a terrorista csoportokkal folytatott tárgyalásokról.

Gázai terroristák múlt héten 41 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

A hétvégi halálos összecsapásokat követően Izrael pénteken enyhített a Gázai övezetre mért korlátozásokon. A rakétázás miatt lezárt halászati zóna ismét megnyílt, 12 tengeri mérföldes tartományban. A Jom Hazikaron és Jom Háácmáut miatt kedd éjfélkor lezárt határátkelők és ellenörzőpontok pé