Ha kell lőnek –  osztogatják a katari száz dollárosokat – a pénzeső nyugalmat terem

ujkelet.live

 

Az Izraeli Védelmi Erők állítólag a gázai határ mellett állomásozó csapatoknak szigorú tűznyitási protokollt szabott ki a törékeny nyugalom megőrzése érdekében, miközben nemzetközi látogatók ezrei érkeznek Tel Avivba a héten megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál alkalmából.

 

A Háárec napilap értesülései szerint a parancsnokokat megfontolt intézkedésre utasították, és hogy minden éles lőszer használat, kivéve ha közvetlen életveszély áll fenn, megköveteli a vezető parancsnok engedélyét a terepen. Továbbá a legutóbbi harcok során a rakétavédelmi ütegek kezelésére behívott tartalékosok szombat estig, az Eurovízió végéig szolgálatban maradnak.

 

A szigorúbb tűznyitási protokollt megelőzően, Izrael az elmúlt napokban számos lépést tett annak érdekében, hogy megőrizze a csendet a déli határnál.

 

Május 4-5 között több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre Gázából, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben. A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

 

Egy héttel a harcokat lezáró állítólagos tűzszüneti megállapodás után Izrael és a Hamász között, Katar hétfőn megkezdte a százdolláros bankjegyek szétosztását a Gázai övezet mélyszegénységben élő lakosainak.

 

 

 

A Hamász a rakétázást és a terror lufik átreptetését megtorlásnak szánta, mivel Izrael nem engedte be a katari pénzt az övezetbe, azaz megszegett egy korábbi tűzszüneti megállapodást. Jeruzsálem elutasította a vádat, a késésért Katart és az ENSZ-t hibáztatva.

 

A katari pénz beengedésén kívül Izrael újra megnyitotta a Gázával közös határait és a feloldotta a Gázai övezet halászati zónájára kivetett korlátozást.

 

Nickolay Mladenov ENSZ-küldött a Gázai övezetbe látogatott hétfőn és az új konfliktus kirobbanásának kockázatára hívta fel a figyelmet.

 

“A háború veszélye továbbra is a küszöbön, és talán ma van az utolsó lehetőségünk arra, hogy megszilárdítsuk az elért megállapodásokat,” mondta egy sajtótájékoztatón Gázában. “A következő eszkaláció lesz valószínűleg az utolsó.”

 

A hadsereg még az utolsó összecsapások előtt fokozta a biztonsági intézkedéseket, feszült időszakra számítva, beleértve a a muszlim Ramadan hónapját, Izrael Emléknapjait és a Függetlenség Napját, az első évfordulóját az amerikai nagykövetség megnyitásának Jeruzsálemben (május 14) és a palesztin Nakba azaz katasztrófa napját (május 15).