Hamis fenyegetés – kibertámadás a  dalfesztivál ellen – nem nyugszik a Hamasz

 

Kedd este az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró weboldalán percekre megszakította az élőadást egy hamis fenyegetést közvetítő videó, melyben az izraeli hadsereg az Észak-Tel Avivban rendezett Eurovíziós Dalverseny 1,2 kilométeres körzetében lévő nézőit egy közelgő rakétatámadásra figyelmeztetve óvóhelykeresésre buzdít.

 

A mintegy 2 perces videó az “Izrael nem biztonságos, majd meglátod,” fenyegetéssel zárul. A hackelés nem volt hatással a verseny TV-közvetítésre, melyért az Európai Műszorszolgáltatók Szövetsége felel.

 

Szerdán a Kan vezérigazgatója, Eldad Koblenz a katonai rádiónak nyilatkozva azt mondta, a Gázai övezet irányító Hamász terrorszervezet lehet a kibertámadás mögött. Ezt a Nemzeti Kiber Igazgatóság is megerősítette, mely segítséget és útmutatást nyújt a közszférában kibervédelmi kérdésekben.

 

„Tisztában vagyunk vele, hogy egy bizonyos ponton, feltehetőleg a Hamász, megpróbálta átvenni az irányítást a digitális adásunk felett,” mondta Koblenz, hozzátéve, hogy pár perc alatt meghiúsították az erőfeszítést.

 

“Azt hiszem, ez volt Izrael eddigi leggyorsabb győzelme a Hamász felett.”

 

A Kan korábban azt mondta, hogy a kibertámadás hatása korlátozott volt.

 

“Úgy véljük, az üzenetet nem sokan látták,” nyilatkozta a szolgáltató.

 

Az izraeli hadsereg és a gázai terrorszervezet közötti legutóbbi összecsapások során május 4 és 5 között több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre Gázából, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben. A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

 

 

A Hamász a rakétázás mellett kibertámadással is próbálkozott, amit az izraeli hadsereg kiber hadosztályának katonái sikeresen elhárítottak. A légierő pedig lebombázta a Hamász kiberegységének a központját.