Honvágya van az izraeli kémnek – Trump nem enged – Jonathan baráti tűzben bukott le  – amikor a kistestvér figyeli a bátyját

Megesik, hogy a szövetségesek egymás iránt is kémkednek. Ha jól emlékszem az amerikaik is lebuktak már nem egyszer. Például Merkel kancellár asszony telefonját is fülelték. Fő a bizalom, ám nem árt az óvatosság. A hírszerzésben a baráti tűzben való megkozmálás nem is ritkaság. Míg az amcsik minden lelkiismeretfurdalás nélkül mindenkit mindenhol megfigyelnek, a kistestvéreknek nehezen bocsátják meg ugyanezt. Az izraeli miniszterelnök még kulcsa is lehet a Fehér Házhoz, s amikor kedve tartotta a Washingtoni kongresszusban is felszólalhatott az iráni konfliktus ügyében , de a legjobb kémjük elengedésével nem boldogul. Pedig Jonathan nagyon hazavágyik.

Jonathan Pollard exkém, aki 30 évet töltött börtönben az Egyesült Államokban, miután elítélték több ezer titkos dokumentum átadásáért Izraelnek, kedden azt nyilatkozta a 12-es csatornának, hogy az izraeli kormánynak számos lehetősége volt, hogy elintézze a hazatérését.

 

A kérdésre, hogy számít-e arra, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök megvitatja Donald Trump amerikai elnökkel a lehetőségét, hogy visszatérhessen Izraelbe, Pollard azt mondta:

 

„Ezt számos alkalommal megtehették volna. Ez prioritás kérdése. És úgy tűnik, mindig van valami más. Legyen szó az iráni megállapodásról, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről, vagy az izraeli szuverenitás elismeréséről a Golán-fennsík felett; mindig van valami. Hogy prioritássá tegyenek azt jelentené, hogy az (izraeli) kormány valóban gondoskodik rólam,” mondta Pollard.

 

Pollardot aggasztja, „amit a politikai intézmény elkötelezettsége sugall… Ha nem érdekel egy olyan valaki, mint én, aki 30 évet töltött börtönben Izrael földje és népe nevében, akkor mennyi aggodalmat tudsz ténylegesen mutatni vagy láttatni vagy érezni bárki iránt az országban, a katonáinktól a polgárainkig?”

 

„Ha nem mutatod ki ezt a fajta elkötelezettséget az egyén iránt, az azt sugallja, hogy nem igazán van ilyen elkötelezettséged a föld és az ország többi embere iránt. Itt van a teszt. Hajlandó vagy arra, hogy igazán harcolj egyért?”

 

„Mi még mindig harcolunk azért, hogy hazatérjünk, és I-ten segítségével hazatérünk,” tette hozzá.

 

Netanjahu irodája később kiadott egy nyilatkozatot, mondván „Izrael továbbra is elkötelezett Jonathan Pollard visszatérése iránt Izraelbe. Netanjahu miniszterelnök számos alkalommal felvette a kérdést az amerikai elnöknek és továbbra is így fog tenni, amíg Pollard vissza nem tér,”

 

Pollardot az életfogytiglani börtönbüntetése letöltése után 2015-ben feltételes szabadlábra helyezték. Leghamarabb 2020-ban hagyhatja el az Egyesült Államokat.

 

Az izraeli kormánnyal szembeni kemény kritikája ellenére Pollard nem vesztette el a hitét.

 

„Ha nem hinnék a Teremtőben most nagyon lehangolt lennék.”