Izrael fegyverezi fel az palesztinokat – Gáza kapott tíz páncélozott járművet – jó szándékkal  biztonsági feladatokra – gesztusértékű adomány

A Palesztin Hatóság az elmúlt években többször kérte Izraeltől, hogy engedélyezze a biztonsági műveleteihez szükséges járművek beengedését.

A héber nyelvű médiában idézett anonim biztonsági tisztviselő szerint a lépést Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az akkori védelmi miniszter, Avigdor Liberman hagyta jóvá több mint 9 hónappal ezelőtt Washington kérésére.

Mielőtt fény derült volna a szállítás pontos idejére, a páncélozott járművek beengedését sokan a palesztin kormányon belüli Izraellel szembeni harag enyhítése és a felek közötti biztonsági koordináció fenntartásaként értelmezték.

A Knesszet júliusban megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az izraeli kormánynak, hogy levonja a Palesztin Hatóságtól azt az összeget, amit Mahmúd Abbászék a biztonsági foglyoknak és támadás végrehajtása közben megölt terroristák családjainak fizetnek. A törvény februárban lépett életbe 138 millió dollárnyi sékel visszatartásával.

Abbász válaszul elutasította a teljes adóbevétel összegét, amit Izrael a kormányának fizet havonta, ami a Palesztin Hatóság havi jövedelmének több mint felét teszi ki.

Az 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió dollárt utal át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményekre. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak, bár Izrael a múltban visszatartotta a kifizetéseket politikai viták miatt.

A Pénzügyminisztérium februárban azt mondta, Izrael mintegy 700 millió sékelt (54,1 milliárd Ft) gyűjt be az adókból, és mintegy 600 millió sékelt ad át a Palesztin Hatóságnak a villamosenergia-, víz-, szennyvíz- és orvosi szolgáltatások kifizetésének levonása után.

A pénzügyi krízis miatt a palesztin biztonsági erők fizetésük csupán felét kapják kézhez.

Az Izraellel régóta fennálló feszültségek ellenére a palesztin biztonsági erők és a Júdea és Szamáriában működő izraeli hadsereg közötti biztonsági koordináció nagyon szoros, és kulcsfontosságú tényezője a két fél közötti kapcsolatnak.

Izraelt kemény kritikák érték a Palesztin Hatósággal szembeni álláspontja miatt, miközben közvetett tárgyalásokat folytat a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel, és több tíz millió dollár katari készpénzt enged be az övezetbe.

A járművek jóváhagyásának híre azonban feldühítette a Szamáriai Regionális Tanács vezetőjét, Josszi Dagant, aki szerint a lépés veszélybe sodorja a telepesek és az izraeli katonák életét Júdea és Szamáriában.

“Minden épeszű ember megérti, hogy egyenruhába öltözött terroristákat felfegyverzett páncélozott járművel ellátni olyan döntés, ami sok vérbe kerülhet. Számos júdea és szamáriai terrortámadást, melyben zsidó katonákat és civileket gyilkoltak meg, a Fatah katonái és a Palesztin Hatóság rendőrei által vagy segítségével hajtottak végre.”

“Elképesztő, hogy azok az emberek, akik részt vettek a ‘Ne adj nekik fegyvert’ demonstrációkon az Oslói megállapodások idején, most páncélozott autókat adnak nekik. Felszólítom azokat, akik ezt a szerencsétlen döntést hozták, hogy térjenek észhez,” mondta Dagan.