Hunyadis diák a XXVII. Kárpát-medencei Teleki Pál földrajz-földtani verseny országos döntőjén.

Az országos döntő háromnapos programjának az egri Eszterházy Károly Egyetem adott otthont, május 10-től 12- ig. Érdekes most, több nap távlatából visszatekinteni az eseményekre.

Pénteken, az érkezés és a lepakolás után egy gyors – bár az izgalom miatt hosszúnak tűnő – megnyitóra mentünk felkészítőmmel, Ujlaky Ildikó tanár nénivel illetve valamennyi résztvevővel. Már a Líceum gyönyörű épülete, díszterme is lenyűgözött.

Ezt követően átkísértek bennünket a 100 kérdéses írásbeli forduló helyszínére.  A megoldásra 90 percet kaptunk, ami elegendőnek bizonyult mindenki számára.

Esti kikapcsolódásként egy kellemes séta keretében megmutatták nekünk a város nevezetességeit, szépségeit.

Szombaton terepgyakorlatra indultunk a Bükkbe (külön a versenyzők és a felkészítők), ami mind mentálisan, mind fizikálisan kimerített mindenkit. A túra során közelebb kerültünk egymáshoz; tudtunk önfeledten beszélgetni, ismerkedni. Kifejezetten jó élményt nyújtott, hogy Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek diákok. A terepgyakorlat végén mindannyian leültünk egy padra, hogy megírjuk a második forduló tesztjét. Földtani kérdéseket kaptunk a gyakorlaton elhangzottakból.  Itt jól járt, aki ügyes jegyzetet készített, mert szerencsére azt is lehetett használni.

Ebéd után még átöltözni sem volt időnk, mert kezdődött, amitől a legjobban tartottam: a szóbeli forduló.  Mindig is izgulós voltam, és persze az sem segített sokat, hogy több mint három órát kellett várnom, mire rám került a sor. Sokat treníroztunk Ildikó nénivel, hiszen nagyon fontos a határozottság, az összefüggések feltárása, és maga az előadásmód. Azt szerettem volna, ha egy természetföldrajzi kérdést húzok, de a sors gazdaságföldrajzot adott. Éreztem, hogy egész ügyesen foglalom össze, illetve vezetem le a témámat, hiszen a vizsgáztatók lelkesen bólogattak. Az ötperces előadás végeztével elérkeztem a legutolsó feladathoz: 10 kőzetet kellett felismerni, ami során szintén a délelőtt elhangzottak köszöntek vissza.

Amikor kiléptem a folyosóra, hirtelen rám szabadult az a sok érzelem, ami a két nap alatt nyomott.

Már csak az eredményhirdetés volt hátra, amire vasárnapig kellett várnunk. A népes mezőnyben a 11. lettem, nagyon örültünk az eredménynek. Őszintén meglepett a helyezésem, hiszen korábban azt sem gondoltam volna, hogy megnyerem a megyei fordulót, és az országos döntőbe jutok. Minden fáradtság ellenére nagyon kellemes hangulatban, élményekkel telve tértünk haza.

Orliczki Bettina 7. a osztályos tanuló, Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola