Környezet óra a szabadban.

 

Május 17-én, pénteken  meglátogatták a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti tanyáját a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola diákjai, tanárai.  Közel 550 fő, hat órán keresztül részsült környezeti nevelésben .

Ennek a napnak célja az volt, hogy a diákok a tájvédelmi terület madárvilágát feltérképezhessék, tapasztalatokat, ismereteket gyűjtsenek a természetből. Megismerkedtek a területen fészkelő madarakkal. A program meghívott solymásza bemutatóval, előadással és különböző terepmunkákkal színesítette napunkat. A toll és bagolyköpet vizsgálat nagy sikert aratott a gyerekeknél. A területen megtalálható madarak megismerése után az előzetes feladatként elkészített fákat gazdag madárvilággal színesítették.

A tájvédelmi körzet dolgozói bemutatták a területre jellemző telepített erdőket, melyek a madarak fészkelőhelyeinek biztosítását segítik, valamint az engedély nélküli fakitermelés veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Ezek a témakörök szorosan kapcsolódnak minden évfolyam környezetismeret, természetismeret és biológia tananyagához.

Az előadók a korosztályokat és az előzetes tudásukat figyelembe véve építették fel a programokat.

Mindamellett majd 400 fő hallhatott a marhák titkos magánéletéről és mindennapi munkáinkról rövid előadásokat. A diákok végig nagyszerűen érezték magukat, figyeltek, rengeteget kérdeztek.

A programot színesítették a helyi lehetőségek. Ilyen feladat volt a bálagörgetés, a pusztajátékok és az íjászkodás.

A gyerekek tudásukat gazdagítva egy tartalmas és élményekben gazdag napot tölthettek el Kesznyétenben.

/ A címképen a szirmabesenyői szabadtéri iskola látható amelyet a közelmúltban adtak át, pályázati pénzből valósították meg./