Halála előtt még harcba keveredett a terroristával – megtorolták a merényletet

ujkelet.live

 

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán közölte, hogy befejezte az Ariel és Gitai Avisar-csomópontnál márciusban végrehajtott halálos terrortámadások kapcsán indított belső vizsgálatát, és arra a megállapításra jutott, hogy a helyszínen lévő csapatok nem reagáltak megfelelően a helyzetre.

 

A vizsgálat eredményeit nemrégiben prezentálták Aviv Kochavi vezérkari főnöknek.

 

„Az incidensben érintett számos katona, aki nem cselekedett harci katonáktól elvárt módon a terrortámadás során, felmentésre került a harci szolgálat alól,” közölte a hadsereg.

 

„A vizsgálat különböző hadműveleti kudarcokat tárt fel,” a nyilatkozat szerint.

 

Kochavi „rámutatott, maga a csapat gyenge teljesítményt nyújtott az incidens alatt, és nem hajtotta végre, ami harcosoktól elvárt egy támadás helyszínén.”

 

A nyilatkozat azonban dicsérte a helyszínen megölt Gal Keidant törzsőrmestert, aki a halála előtt harcba keveredett a terroristával, és Ahiad Ettinger rabbit, aki megpróbálta lelőni a terroristát.

 

https://ujkelet.live/wp-content/uploads/2019/03/img_7595.jpg Gal Keidan törzsőrmester fotó: Izraeli Védelmi Erők

 

A vizsgálat nyomán számos intézkedés került végrehajtásra, ennek részeként a helyszínen lévő erő zászlóalj valamint századparancsnoka megrovásban részesült. Utóbbi korábban távozott a hadsereg kötelékéből. Jövőbeni szolgálata a tartalékosoknál szintén felülvizsgálatra kerül.

 

“Ezt az esetet és más incideseket követően számos tanulság került levonásra a júdea és a szamáriai hadosztály harci alkalmasságával és működési hatékonyságával kapcsolatban.”

 

Ennek kapcsán a hadsereg úgy döntött, lépéseket tesz a harcosok szakmai és szellemi képességeinek javítására, és további intézkedéseket tesz a térség infrastruktúrájának javítására.

 

Omar Abu Laila (18) március 17-én reggel az Ariel-csomópontnál megkéselte Gal Keidan (19) törzsőrmestert, ellopta a fegyverét és tüzet nyitott az elhaladó járművekre, eltalálva a 12 gyermekes Ahiad Ettinger (47) rabbit, majd ellopva egy autót a közeli Gitai Avisar-csomóponthoz vezetett, ahol ismét tüzet nyitott és megsebesített egy másik katonát, Alexander Dvorsky-t. Ezt követően a közeli Burkin arab faluhoz hajtott, a járművet a közösség bejáratánál hagyta és gyalog folytatta a menekülést.

 

)

 

Keidan a helyszínen meghalt. Ettinger rabbi másnap belehalt sérüléseibe. Dvorsky állapota viszont stabilizálódott.

 

Az izraeli csapatok még a támadás napján átkutatták a terrorista házát és feltérképezték az esetleges romboláshoz.

 

Végül két nap hajsza után az izraeli biztonsági erők Rámalláh közelében a letartóztatási művelet során tűzharcba keveredtek és megölték Abu Lailát.

 

 

Az akciót a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat, az Izraeli Védelmi Erők és a Jamam terrorelhárítási egység hajtotta végre. A terroristát speciális technológia segítségével lokalizálták és azonosították.

 

A művelet során a “támadó tüzet nyitott erőinkre, és a tűzharc során meghalt,” olvasható az izraeli hatóságok nyilatkozatában.

 

A hadsereg március 26-án értesítette a terrorista családját, hogy házuk lerombolását tervezi.

 

 

Az izraeli biztonsági erők május 24-én éjszaka Szamáriában (Ciszjordánia), a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Zawiya közösségben hajtották végre a rombolást.