Nem ajánlatos tesztelni az izraeli véderőt – több napos szimulációs gyakorlat a hadseregben

 

Az izraeli hadsereg vasárnap ötnapos, hadosztály-szintű hadgyakorlatot indított az ország északi részén, nagyszabású háborút szimulálva a földi csapatok, vadászgépek, helikopterek és különböző katonai járművek bevetésével.

 

A hadsereg hangsúlyozta, a gyakorlat időpontját előre beütemezték, nem kapcsolódik konkrét eseményhez.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter szerdán megtekintette a csapatok munkáját, és megbeszéléseket folytatott Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, illetve a műveletben résztvevő tisztekkel.

 

„Rendkívül lenyűgözött a felkészültségünk javulása, a katonák és a parancsnokok szellemisége és elsősorban az Izraeli Védelmi Erők romboló ereje,” mondta a miniszterelnök. A látogatást követően pedig hozzátette, „Hallom, északi, déli és keleti szomszédaink az elpusztításunkkal fenyegetnek. Én azt mondom ellenségeinknek: Az izraeli hadsereg hatalmas romboló erővel rendelkezik. Ne teszteljetek minket.”

 

Szintén vasárnap a légierő is nagyszabású gyakorlatba kezdett, több frontos harcokat szimulálva, de az északi arénára összpontosítva, ahol a libanoni Hezbollah terrorszervezet működik.

 

A szerdáig tartó műveletben, mely egyidejű harcokat szimulál a Gázai övezetben, Szíriában és Libanonban, a harci repülőgépek, helikopterek, rakodógépek, drónok és légvédelmi egységek mellett először vett részt a légierő F-35-ös vadászgépei.

 

https://ujkelet.live/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7762.jpg fotó: Izraeli Védelmi Erők

 

Tesztelésre került többek közt az is, hogy az erők képesek-e stratégiai bombázásokat végrehajtani, miközben minimalizálják a környéken lévő ártatlan civilek veszélyeztetését.

 

„Nagyon nagy intenzitású kiképzést folytatunk egy kihívást jelentő, gondolkodó ellenséggel szemben, aki olyan technológiával rendelkezik, ami túlmutat az arénában jelenleg létezőn,” mondta egy vezető légierő-tisztviselő.