Mi lesz a Herminabau károsultjaival – költözés lesz vagy bíróságra járnak – mi számít váratlan körülménynek – szerintük  elmérték a négyzetméterenkénti árat
Herminalakás kész

Van egy érdekes történetem.Tulajdonképpen el se hinném, ha nem magam járok utána. Van a székesfővárosban egy jó hírű több száz lakást kifogástalanul felépítő Herminabau nevezetű ingatlanfejlesztő komplexum Zuglóban , Karácsony Gergely birodalmában. Évek óta mindenki megelégedésére kész lakásokat értékesítenek illetve sokat bérbe adnak. Mindenki csak dicsérte őket mivel árban és minőségben verhetetlenek. Ám újabban egyre több a panasz a cégre.  Sokan ugyanis előre befizették a lakásaik árát egy összegben vagy bankkölcsönből most pedig hiába várják a beköltözést. Vajon mi az oka hirtelen történt változásnak, pálfordulásnak?

Nos, kedves herminabau károsultak, rövid nyomozás után kiderült a turpisság. Egy hónap múlva folyósítják a bankok a többgyermekeseknek illetve a több gyermekeket bevállalóknak járó állami támogatást. Ez olyan 15 és 20 millió forint. Nos, akik ehhez így szárazon hozzájutnak, számukra a lakások akkor se lesznek drágák, ha 22 millió helyett 38 milliót fizetnek. Tuti bolt. A Hermina menedzsment erre számít, és ezért akarja olyan nagyvonalúan kitolni a visszafizetéseket azoknak, akik elfogadják a kamatmentes kártérítést, akik lemondanak a félmilliós ügyvédi költségről és az elmaradt haszonról.

Csak ám van egy apróság, amivel nem kalkuláltak. Mint ahogy a bankoknak is van, egy úgynevezett BÁR listája az ügyfelekről ugyanígy most feltérképezik azokat az ingatlanfejlesztőket, beruházókat, amelyek bizonytalan átadási határidővel teljesítettek az utóbbi időben. Most már csak a pórul jártakon múlik, hogy erre felhívják a bankszövetség figyelmét valamint a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi bankvizsgálati hivatalát, leánykori nevén a bankfelügyeletet. Ha a Hermina felkerül erre a listára innentől nincs értelme az ügyeskedésnek. Egyetlen bank még a Magnet se szerződhet velük.

Almássy és Görög urak  a tulajdonosok mindvégig szívélyes jó tárgyalópartnerek voltak. Tökéletesen megbízhatóak. Úgy tűnt, hogy tényleg el akarják adni a lakásokat és ahányszor ott jártam lázas munka folyt.

Ám ez a CSOK-os állami juttatás lehetősége olyan távlatokat nyitott meg előttük, amelynek nehéz ellenállni, ha finanszírozási gondjaik vannak. Ezt most már a fogyasztóvédelmi hatóság is feltárta és számukra ezt a trükközést hivatalból jelenteni kell a rendőrségnek a bűncselekmény nevesítésével, pontosan meghatározva, széles körben elkövetett nagy összegű csalás címén.

A nagy kérdés persze az, hogy most a lakásra várók költözni szeretnének vagy a bíróságra, rendőrségre járni. A Herminások közben sorra mondják fel okafogyott indokkal a korábbi adásvételi szerződéseket illetve 10 millió plusz költséget kérnek mondván korábban túl olcsón mérték a lakások négyzetméterét. Ahogy az ügyet látom az igazságszolgáltatásnak bőven adnak munkát a vitázó felek.