Újabb kiber- támadás  a GPS rendszer ellen Izraelben

Az Izraeli Reptéri Hatóság szerdán közölte, hogy a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren landolni próbáló pilóták három hete rejtélyes zavarral szembesülnek a repülőgép navigációs rendszerében.

 

A katonai rádió csütörtök reggeli riportja szerint az ügyben résztvevő magas rangú tisztviselők úgy vélik, a zavar mögött Oroszország ellenséges támadása áll. Kiderült továbbá, hogy a probléma megoldására tett kísérletek részeként egy vezető izraeli védelmi tisztviselő jelenleg Európában van, ahol amerikai tisztviselőkkel folytat megbeszéléseket.

 

A Reptéri Hatóság közölte, az incidens miatt a repülőgépeknek alternatív módszert kell használni a landoláshoz, az úgynevezett ILS- rendszert.

 

„Ez egy biztonságos és professzionális módszer, amelyet naponta használnak a világ minden táján lévő repülőtereken, köztük Izraelben is.”

 

A GPS probléma csak a levegőben lévő repülőgépeket érinti, a földön lévő érzékelőket nem.

 

„A Ben Gurion reptér légiirányítói teljes körű útmutatást adnak a fel- és leszálló repülőgépeknek. A GPS-interferenciához vagy a navigációs utasításokhoz vagy a repülési útvonalakhoz kapcsolódóan semmilyen biztonsági incidens nem történt,” nyilatkozta a hatóság szóvivője.

 

“A probléma észlelésének első napjától kezdve, az izraeli tisztviselők a probléma megoldásán és a probléma forrásának megtalálásán dolgoznak.”

 

Az izraeli hadsereg azt mondta: “Ez a incidens polgári színtéren zajlik, amit az Izraeli Védelmi Erők technológiai eszközökkel segít, hogy lehetővé tegye a cselekvési szabadságot Izrael Állam légtérében. Ezen a ponton, ez az eset nem érinti a hadsereg tevékenységét. Az izraeli hadsereg folyamatosan azon dolgozik, hogy megőrizze a cselekvési szabadságot és az optimális műveleteket az egész spektrumon.”