Tovább erősödnek a fogyasztók egyedi vitáinak megoldását szolgáló békéltető testületek – mocskolódjunk face to face  – feloldozzák e a gúzsba kötött medvét

” Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja a fogyasztóvédelmi intézményrendszer hatékonyságának növelése a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások védelme érdekében. Az Országgyűlés által a napokban elfogadott törvénymódosítással egységessé és hatékonyabbá válik a kereskedelmi és iparkamarák által működtetett békéltető testületi rendszer. A békéltető testületek a továbbiakban is minden megyeszékhelyen és a fővárosban működnek, de fontos változás lesz, hogy a jövőben azonos gyakorlatot követve végzik majd a fogyasztói ügyek gyors és ingyenes megoldását. A kamarai és békéltető testületi javaslatokon alapuló módosítással megerősödik és hatékonyabbá válik a békéltetés. Az új előírások bevezetésével  lényegesen egyszerűsödik a békéltető testületi tagok kiválasztása, álláspályázat útján bárki jelentkezhet testületi tagnak, aki a szakmai és jogszabályi feltételeknek megfelel. A tagokról és a testületek elnökéről a fogyasztóvédelemért felelősminiszter dönt.

Kedvező lesz. A jövőben országos eljárási szabályzat készül,amellyel egységes gyakorlat alakul ki mind a húsz testületnél. A törvénymódosítás további célja a fogyasztóvédelem hatékonyságának javítása a határon átnyúló ügyekben. A fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörei kibővülnek az online kereskedelemben. A hatóság jogsértés esetén elrendelheti a tartalom eltávolítását az adott honlapról,felkérheti a tárhely szolgáltatót az online felület eltávolítására,a hozzáférés letiltására vagy korlátozására.”

Így szól a törvény módosítása. A puding próbája az evés.

Sajnos az élet az igazolta az utóbbi években, hogy a fogyasztóvédelem mint hatóság egy hatalmas bürokratikus sóhivatal. Mihelyst valamilyen problémával szembesül, felajánlják a békéltető testületet. Ami ugyancsak jó dolog lenne, ha szankcionálni lehet azt a személyt, céget amely nem hajlandó leülni a békülés megtárgyalására. Az arrogancia, a gőg óriási a szolgáltatók részéről. Ne, hogy azt higgye már valaki, hogy egy milliárdos multi majd leül velem egyezkedni, s elismeri, hibázott és igyekszik jóvátenni. Ilyenkor aztán marad a polgári per, amelynél le kell tenni a perérték egy bizonyos százalékát aztán a bíróság előtt úgy is kimagyarázzák magukat, én buktam a letétet is. Erre mondják erősebb kutya jobban képes gyarapítani a falkát.

Jut eszembe egy dél koreai Acer nevezetű komputergyártó, amely Prágában üzemelteti a szervizét  elvitte a gépemet. Futárt küldött érte, aki előre kérte csomagoljam be a készüléket. Két hét múlva jött a telefon, a képernyő törött és ha szeretném visszakapni fizessem ki az áru értékének a felét. Magyarul csőbe húztak, a fogyasztóvédelem és a bíróság is a szélhámos cégnek adott igazat. Felrótták, hogy a Mediamarkt vevőszolgálatával kellett volna küldetnem, miközben az áruház a vásárlás után három héttel már hallani se akart erről.

Sajnos ezek a hétköznapi bosszúságok mágnesként vonzanak. S még sok hozzám hasonló honpolgár szenvedi el, hogy egy bizonyos szint felett hiába keresi az igazát. Jelenleg Zuglóban 250 család járt pórul mert előre kifizették a lakásuk árát a beruházónak. Aki elegánsan bejelentette, hogy előre nem látható okok miatt  – munkaerőhiány és az építőanyagok árának drágulása miatt- ellehetetlenült és nem képes befejezni a beruházást. Persze nagyvonalúan felajánlotta, hogy akár hat hónapon belül visszaadja a lakások árát , azoknak akik három négy esztendeje erre várnak. A fogyasztóvédelem – mint egy gúzsba kötött medve – csóválja a fejét, de tehetetlen, a hatóságok polgári pereskedést ajánlanak azoknak akik egy félévtizede várnak a beköltözésre, miközben albérletben szoronganak és minden pénzüket felélték, s talán már hajléktalanként tengődnek.

Aztán itt vannak azok az internetes portálok amelyeken bejelentkezés nélkül lehet bárkit rágalmazni, sértegetni, ócsárolni vagy meggyanúsítani. A sértettek dolgoztatják az egyébként is túlterhelt rendőröket, mert csak velük kerestethetik meg a sötétben megbúvó rosszindulattól csepegő személyeket. Természetesen , végül is sosem találják meg őket. Javasoltam, azokat a portálokat amelyek ilyen személyes sértegetéseket befogadnak le lehetne tiltatni az internetről. Attól, hogy még valaki közszereplő nem köteles tűrnie a névtelen mocskolódásokat.