Erzsébet-program: nem szűnik meg a nyugdíjasok üdültetése

 

Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2019. 07. 12. 15:31

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Kihirdették a Magyar Közlönyben a költségvetési salátatörvényt, amely alapján a Napi.hu értelmezése szerint bizonyos, hogy megszűnik a nyugdíjasok, nagycsaládosok és fogyatékkal élők szociális üdültetése az Erzsébet-programon belül.

Napi.hu igen logikusan arra alapozta kijelentését, hogy

  • míg az Erzsébet-programban eddig nemcsak gyerekek, hanem szociálisan rászoruló családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenését is támogatták, addig
  • a már hatályos törvényből kivették a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése maradt benne. Plusz
  • a szociális üdüléseket eddig közfeladatként ellátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) erre vonatkozó feladatait is eltörölték. Viszont
  • a gyerekek táboroztatásával kapcsolatos feladatokat – költségvetési forrásból – továbbra is az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány látja el az Erzsébet-táborokban.

Csakhogy amikor júniusban – még a költségvetés elfogadása előtt – felvetették, hogy megszűnhet többek között a nyugdíjasok szociális üdültetése, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ezt közleményben cáfolta. Rákérdeztünk most náluk, a minisztériumoknál és az Erzsébet-programnál is, mi az igazság, megszűnik-e a nyugdíjasok, és a többi rászoruló szociális üdültetése.

Választ az Erzsébet-program sajtóirodájától kaptunk, mely szerint:

nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló Erzsébet-program.
Megismételték, amit júniusban is kijelentettek, hogy a kormány eddigi legsikeresebb szociális üdültetési programja a jövőben is folytatódik, 2019. szeptember 15-től lehet pályázni a 2020-as Erzsébet-program kiírásaira. Hozzátéve, hogy bár a Brüsszellel folytatott viták miatt az Erzsébet-utalvány rendszerén többször is változtatni kellett, a szociális üdültetés sikeresen és zavartalanul folytatódik. Az Erzsébet-programban az elmúlt 8 évben 1,5 millió ember jutott üdülési lehetőséghez, köztük negyedmillió nyugdíjas, 60 ezer fogyatékossággal élő, és mintegy félmillió nagycsaládos. Az üdülés jelenleg is folyik, az idei évben közel 60 ezren pihenhetnek az utalványkibocsátás megszűnése ellenére.

Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy ha továbbra is elérhető marad a szociális üdültetés minden rászoruló számára, ahogy eddig is, akkor miért volt szükség az ennek ellentettjét megcélzó törvényi változtatásokra.