A zárt osztályra tették a magatehetetlen 21 éves beteg fiút – másnapra elhunyt – az édesanyja hiába keresi  az igazát

 

Budapest, 2019. július 31., szerda (OS) – Nem vállalja a kórház a felelősséget a 21 éves fiú haláláért – Csupán másfél napra volt szükség ahhoz, hogy a 21 éves, életerős fiú megalázó körülmények között életét veszítse a pszichiátria zárt osztályán. Hiába bizonyosodott be a rendőrségi nyomozás során, hogy a kórház pszichiáterének felelőssége van a halálesetben, a bíróság büntetlen előéletére hivatkozva mégsem ítélte el, és most a kórház is kihátrál a család kártérítési igénye elől. A megdöbbent és felháborodott család a pert fontolgatja.

Árpádot édesanyja a fiú rosszulléte miatt vitte a városi kórházba még 2015 áprilisában. Ott megfigyelésre a pszichiátriai osztályra fektették be, de édesanyja kikötötte: a zárt osztályra nem tehetik át. A másnapi látogatáskor a család mégis a zárt osztályon találta meg Árpádot: önkívületi állapotban, bepelenkázva, lekötözve – a családját sem ismerte meg. Az édesanya rémült kérdésére, hogy mit

művelnek a fiával, a személyzet megnyugtatta: ez a kezelés

szokványos menete, másnapra minden rendben lesz. Másnap kora reggel

az anya hívást kapott a kórházból: a fia meghalt.

Hosszú, és a család számára gyötrelmes jogi procedúra kezdődött. Az

ÁNTSZ vizsgálata szerint a legvalószínűbb, hogy a fiúnál úgynevezett

neuroleptikus malignus szindróma (NMS) lépett fel, amely kizárólag

bizonyos pszichiátriai szerek mellékhatásaként alakul ki – a fiúnak

éppen ilyen szert adagoltak a pszichiátrián. Az életveszélyes

állapot orvosi konzíliumot, illetve intenzív osztályos kezelést

igényelt volna, ezt ..azonban a kezelő pszichiáter elmulasztotta kezdeményezni. A rendőrségi nyomozás többszöri nekifutásra végül megállapította,hogy a pszichiáternő többszörösen szakmai szabályszegést követettel, ami alkalmas foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítására. Ennek ellenére az ügyészség először úgy döntött, hogy mivel az elkövető idős korú és büntetlen előéletű, a vádemelést egy évre elhalasztja, és ha az egy év alatt a pszichiáternő újabb bűncselekményt nem követ el, az eljárást megszünteti. Újabb panaszok benyújtására volt szükség, hogy a család kierőltesse a vádemelést az ügyészségtől. Ám amikor ez megtörtént, a bíróság úgy döntött: nem szabnak ki börtönbüntetést,csupán azért, mert a pszichiáternő idős és büntetlen előéletű.Történt ez annak ellenére, hogy a Fejér Megyei Ügyészség előzőleg így fogalmazott: “A gyanúsított a felelősségét és az annak alapjául szolgáló tényeket mindvégig vitatta, a cselekmény miatti őszinte megbánásának nem adott hangot, ehhez képest nincs alap azt feltételezni, hogy az ügyészi intézkedés kedvező irányba mozdítaná a gyanúsított magatartását. Minderre kizárólag a bírósági eljáráslefolytatása és joghátrány alkalmazása esetén van esély.” Így a pszichiáternő megúszni látszik a felelősségre vonást a kezelése alatt állt fiú halálával kapcsolatban. Mindezek után a kórház, amely korábban már hajlott rá, hogy a családnak kártérítést fizessen, most Nem vállalja a kórház a felelősséget a 21 éves fiú haláláért. …most visszakozik, és semmilyen megegyezésre nem hajlandó,mondván: nem történt semmi. A haláleset óta a család gyakorlatilag szétesett, az anya azóta is engesztelhetetlen egyetlen fia értelmetlen elvesztése miatt. Bár a hazai jogi lehetőségeket nagyrészt kimerítették, azért két irányba még tehetnek lépéseket: kártérítési pert indíthatnak a kórház ellen,illetve európai szintű jogi fórumokhoz folyamodhatnak igazságszolgáltatásért. A család jogi szakértői ezek lehetőségeit most vizsgálják. Az édesanya addig is szeretne minél szélesebb nyilvánosságot adni szívszorító történetüknek, ezért várja a média jelentkezését.