Miskolc új polgármester jelöltje – lemond e a jegyző vagy marad a posztján – Kriza Alakszai Zoltánt ajánlotta maga helyett
Alakszai Zoltán dr

Fura helyzet állt elő Miskolcon nem sokkal az önkormányzati választások előtt.

Kriza Ákos a jelenlegi polgármester betegségére való hivatkozással szinte az utolsó pillanatban mondott le a jelöléséről. Emberileg nem lehetett könnyű döntés, dicséretes, nemes gesztus volt, hogy még idejében lépett vissza. Ez is bizonyítja, hogy még mindig felelősséget érez az általa vezetett város iránt.

A szomorú döntés után dr. Alakszai Zoltánt Miskolc jegyzőjét, legközvetlenebb munkatársát javasolta maga helyett polgármester jelöltnek. Nos, mivel a jegyző úrral immár harmadik éve levelezünk, azt kell mondanom, hogy korrekt lelkiismeretes és következetes. A miskolci nagy posta előtti járdán való parkolás kérdésében Ő volt az egyetlen, aki feketén fehéren leírta – a kapu elé felfestett útburkolati jelet Lévai István javaslatára a városháza mázolta fel. Ő volt az, aki azonnal elrendelte az ottani forgalmi helyzet státuszának a kivizsgálását. Sőt tárgyilagosságát-szakértelmét erősíti, hogy elismerte a kirendelt hivatalos személyek végrehajtók és nem szakértők. Tehát a véleményüket illene fenntartással fogadni. Hiszen ha valaki egy évtizede egy hibás jogi értelmezés alapján dolgozik, senki ne várja tőle, hogy magától revideálja az álláspontját. Abban is segített, hogy az ottani buszmegálló áthelyezésekor készült tervdokumentációt megkeressék.  Persze, hogy nem mondták meg neki, hogy a kérés hallatára még a közlekedési vállalatnál fellelhető kivitelezési tervet is ledaráltatták. Mondván, nincs hely a raktározására. Az alig két centis mappa csak a helyet foglalta.

Közben az is eszembe jutott, hogy ha a jelölés hivatalos, végleges -remélhetően – akkor a jegyzőnek, mint a választások tisztaságáért felelősnek már azonnal le kell mondani a posztjáról. Tudom, más régióban is komoly vita zajlik, hogy a jegyző maradhat e vagy nem a hivatalában, ha jelölik. Ahogy Alakszai Zoltán urat megismertem az erkölcsi mércéje szerint nem hiszem, hogy képes összeegyeztetni a jelöltségét a mostani funkciójával. Már, csak azért se mert elévülhetetlen érdemeket szerzett a miskolci választási térkép igazságos átrajzolásában.

Alaxainé  dr. Oláh Annamária egykor Miskolc alpolgármestere egy Déli Hírlapos sajtónapon  a férjével. Fiúk Zoltán most a város jegyzője és egyben az új polgármester jelölt.

S még egy érdekes momentum – Veres Pál a független polgármester jelölt a lehető legemberibb formában fogadta, kommentálta Kriza Ákos visszalépését. Példát mutatott arra, hogy nem ellenségek csupán versenytársak, akik ringbe szállnak a város vezetéséért. Ha a jövőben is ilyen kiegyensúlyozott és normális hangvételű, minden lejárató kampánymentes választások elé nézünk, akkor felcsillan a remény Miskolc megmentésére. Bárki is kerüljön az élre. Mindannyiunk egyetlen célja, hogy a politikai pártok által gerjesztett megosztási cirkuszokat magunk mögött hagyjuk.