A hadsereg letartóztatott egy határsértő gázait, kés és töltények voltak nála

Izraeli katonák hétfőn este letartóztattak egy gázait, aki a biztonsági kerítésen keresztül próbált behatolni a zsidó állam területére, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

“Röviddel ezelőtt, az izraeli hadsereg harcosai letartóztattak egy gyanúsítottat, aki a Gázai övezet déli részéről a biztonsági kerítésen át behatolt izraeli területre. A gyanúsítottnál egy kést és két töltényt találtak.”

A csapatok átadták a férfit a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

Zsinórban ez volt a harmadik gázai határsértési kísérlet.

Szombat hajnalban 4 gázai fegyveres terrorista próbált behatolni Izraelbe az övezetből.

Az izraeli hadsereg az incidenssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a csapatok egy „nagyszabású terrortámadást” hiúsítottak meg, amikor lelőtték és megölték a terroristákat, akik Kalasnyikovokkal, kézigránátokkal, kézi páncéltörő gránátvetőkkel, vadászkésekkel és csapszegvágókkal felfegyverkezve próbáltak behatolni Izraelbe.

A támadásra szombaton hajnali 4:00 órakor került sor, amikor a csapatok kiszúrtak négy alakot, akik „katonai formációban” közeledtek a határkerítés felé, Khan Younis irányából Dél-Gázában.

A behatolási kísérlet észlelésekor riasztották a Goláni-dandár harcosait, akik a helyszínre siettek.

A hadsereg az incidenssel kapcsolatos első nyilatkozatában azt mondta, a katonák tüzet nyitottak, amikor az egyik terrorista áthatolt a kerítésen és megölték mindegyiküket, valamint a terroristák kézigránátot dobtak a csapatokra, de sérülés nem történt. Egy izraeli tank pedig ágyúlövéssel reagált a behatolási kísérletre.

Az izraeli erők megtorlásul a behatolási kísérletért megsemmisítettek egy Hamász pozíciót Deir-al-Balah területen a Gázai övezetben.

A hadsereg szerint a terroristák egyenruhában voltak, Kalasnyikov [AK-47] fegyverekkel, a kerítés átvágására szolgáló eszközökkel megtöltött táskákkal, energia szeletekkel, gránátokkal és csőbombákkal és egy orvosi dobozzal voltak felszerelve.

„Egy nagyszabású terrortámadás meghiúsítására került sor. Nem egyértelmű, hogy a támadás katonákat vagy civileket célzott -, de egy jelentős támadást akadályoztak meg,” mondta a hadsereg szóvivője, Ronen Manelis dandártábornok.

Manelis továbbá megjegyezte, hogy a sejt felkészültsége, valamint a náluk lévő felszerelés és fegyverek mennyisége arra utal, hogy egy gondosan előkészített művelet volt folyamatban.

Vasárnap reggel pedig egy gázai fegyveres nyitott tüzet az izraeli csapatokra a határnál. A katonák viszonozták a tüzet és megölték, a terroristát.

Palesztin média jelentések a fegyverest Marwan Nasser (26) néven azonosították.

A behatolási kísérletre válaszul az izraeli csapatok megsemmisítettek számos Hamász-megfigyelőállomást a határ mentén.

A hadsereg hangsúlyozta, a határsértési kísérlet nem veszélyeztette a közelben lévő izraeli közösségeket.

“Az izraeli őrszemek észrevettek egy fegyveres terroristát a biztonsági kerítéshez közeledni a Gázai övezet északi részén. A terrorista tüzet nyitott az izraeli csapatokra. A csapatok, akik felkészültek az incidesnre, tüzet nyitottak a terroristára,” nyilatkozta a hadsereg.

Izraeli katona nem sérült meg incidens során és anyagi kár sem keletkezett.