Még mindig nem dőlt el a billegő aknafedél ügye – az illetékesek hárítanak – a privát nyomozás eredménye – még a jármű rendszáma is elolvasható
Itt a képen megviselt aknafedél és a körötte a dzsumbuj

Ha hiszik, ha nem, most szeptemberben lesz egy éve, hogy az unokám, kutyasétáltatás közben fél lábbal beleesett egy billegő fedelű csatornába a miskolci Derkovits utcában. Megsérült a lába, zúzódást szenvedett a combján és több mint egy hétig feküdnie kellett. Megesik, megeshet ez mással is. Nem mindegy, hogy miként illesztik fel a csatornafedelet, ha rosszul teszik sajnos ez a vége. Hiába nézünk a lábunk elé ilyen baleset a legnagyobb óvatosság közepette is megtörténhet. S ahogyan a Miskolci Vízmű új igazgatója mondta a miskolci közgyűlésben – 30 ezer ilyen akna van, ennyit folyamatosan ellenőrizni lehetetlen. S igaza van, viszont ez a szomorú tény nem menti fel a felelősség alól.

Azért hozakodom elő ezzel a saját, privát szociális problémámmal, mert annak idején ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést. Számunkra mindegy, hogy kinek a hibájából billeg a fedél, van egy veszélyforrás és ezt valakinek meg kellett volna szüntetnie.

Ma délelőtt volt a nagy szembesítés a vízmű egy illetékes vezetőjével, aki az első helyszíni bejáráskor még azt, mert mondani, hogy ez a fedél nem odaillő. Majd kollégája jelenlétében nagyokat ugrálva, dobbantva tesztelte a csatorna fedelét.  Mindenkit megnyugtatott, kutyabaja lett. Volt előtte négy napjuk, hogy helyére illesszék. Természetesen a szerencsétlenség megtörténte után az ügyeletes azonnal megjelent, látta, láthatta, hogy az akna fedetlenül tátong, nem véletlenül, nem szórakozásból bójázta körül. Sőt a következő hónapokban a környék összes billegő aknafedelét beikszelték, körberajzolták és rohammunkában rendbe hozták.

Mivel az önkormányzat, a vízmű , a városgazda és a szemétszállító cég közösen hárítja a felelősségét privát nyomozásba kezdtem. Amit idáig sikerült kideríteni, hogy nem véletlenül sebtében számolták fel az ottani konténereket. A teherautók lásd a képen is mindig a lehető legegyszerűbb módon rakodtak. Pontosabban a járdára állva. Elég megnézni a helyszínt a több tonnás járművel szinte teljesen tönkretették a járdát. Az arra járó gyalogosoktól, a kutyát sétáltatókhoz aligha púposodott volna ilyen hullámosra az aszfalt. Azt illetékes küldött egy képet is, prezentálva, hogy ők vétlenek. Ezzel lelepleződtek. Igen a teherautó fél kerékkel járdán pöffeszkedik. A rendszáma alapján akár azonnal kérhetnénk a felelősségbiztosítása alapjána  jóvátételt. Sőt a városgazda is a költségükre hozathatná helyre ezt a területet. Ma már mindenre meg mernék esküdni, hogy egy ilyen teherautó okozhatta a fedél megbillenését is. A felelősség azonban sokkal összetettebb. A terület önkormányzati képviselője nagy előszeretettel gondoskodik a környékünk komfortossá tételéről.  Ha egy ülőpad deszkája eltörik, egy héten belül pótolja, a buszmegálló felé vezető lépcső töredezett megcsináltatja. Azt is észrevehette volna, hogy ez a Bermuda háromszögnek tetsző szemétlerakó konténer sziget nem magától púsodik.  Tehát megérdemelne egy elkerítő korlátót vagy bármi olyan eszköz, ami fizikailag megakadályozza a nagy testű járművek járdára állását. Egyébként is ebben a témában már nagy mesterek.