Hogyan lettem veterán újságíró – mit válaszolt Alaszkai Zoltán Miskolc jegyzője – kölcsönös a tisztelet

Utána néztem, mit is jelent a veteránjelző. Kiöregedett katona, öreg harcos, aki földet kapott. Igaz, időközben sokszínűbb lett ez a kifejezés, hiszen nemcsak a Vietnamban szolgált amerikai katonákra, de az oldtimer autókat is ezzel illetik.

Mivel az egyik ellenzéki színes választási hetilapban engem is leveteránoznak, mint újságírót, csak annyit tennék hozzá még földet nem kaptam. Sőt amikor minden jogalap nélkül, egyszerű gyanúsítás alapján felmondtak attól a kiadótól, amelyben félévszázadig dolgoztam az ilyenkor járó végkielégítést se kaptam meg.  Nem, hogy még a földet.

Egyébként a sokak által olvasott újságban azt teszik szóvá, hogy dr. Alakszai Zoltán polgármester jelölt kérésem ellenére nem adott interjút. Tény, hogy írásban és nyilvánosan is eljutattam a kérdéseimet, amelyek egyáltalán nem voltak annyira kockázatosak, veszélyesek, mint amennyire a tanácsadóik vélték. Sebaj, túlélem. Mi ez egy harcedzett veteránnak, akit már egyszer deszantosként is ismernek. Noha ezt az utóbbi kijelentésemet a süket kisbíró se hallotta, de jól hangzik. Főleg a mások lejáratására szakosodott újságokban.

S ha már szoba hoztak, s akaratom ellenére belekevertek a nagy politikába. Elárulom, hogy Alakszai Zoltán egy végtelenül udvarias válaszlevélben megírta – ismeri a munkásságomat, a Miskolcról írott könyveimet, de nem él a felajánlott lehetőséggel. Biztosított a nagyrabecsüléséről, mint ahogyan jómagam is vélekedek Róla. Ezek a mondatok a diplomáciai nyelv fontos elemei.

Magam is nagyra tartom városunk jegyzőjét. Különösen azért mert szinte egyedüliként állt ki mellettem a miskolci rendészettel folyó küzdelmemben. Hihetetlen, de leírta, hogy a posta elé felfestett útburkolati jel, az bizony az önkormányzat teremtménye. Sőt kiadta azt a rendőrségi szakvéleményt is miszerint az útburkolati jel megtévesztő, ezért elrendelte a korlátok kihelyezését. Számomra ezek a bizonyító erejű dokumentumok mindennél többet érnek.

Így amikor most lehetőségem lesz az egyik választókerületben számlálóbiztosként szerepelni, számíthat rám. Az elmaradt interjútól függetlenül, mint földnélküli veterán újságíró sasszemként ügyelek majd a törvényességre. Mint ahogyan  Miskolc jegyzője, polgármester jelöltje is teszi.