Cremonai hegedűk, miskolci zenészek -dokumentumfilm sok zenével  -rendező: Kerényi László

 

Cremonai hegedűk, miskolci zenészek  – címmel 

a  Miskolci Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Cremonában

dokumentumfilm sok zenével

79 perc

PREMIER: 09.19. 19:00 Uránia,

utána találkozó az alkotókkal.

 

 

 

A miskolci Egressy-Erkel Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara Gergely Péter Pál karmester vezetésével, 2017 októberében egy koncert meghívásra Olaszországba, Cremonába utazott.

A zenekar tagjai közül sokaknak ismerős volt a várost, hiszen 2014-ben már járt itt a zenekar.  Az akkori két sikeres koncertjüknek volt köszönhető, hogy újra meghívták őket.

Kerényi László a rendező

Cremona és Miskolc zenei kapcsolata 1989-ben kezdődött. Olasz hét Miskolcon rendezvény keretén belül a cremonai Coro Paulli férfikórust látta vendégül a város.

Cremona a hegedű szülőföldje, máig a vonós hangszerek készítésének fővárosa. 160 hegedűkészítő mester dolgozik itt, Stradivári nyomdokain. Nem véletlen, hogy a városban nagy múlttal rendelkező hegedűkészítő iskola működik.

A miskolci fiatal zenészek vendégszereplését, a Cremonában élő, magyar származású Kónya István, vagy ahogy az olaszok ismerik, Stefano Conia hegedűkészítő mester szervezte, segítette. Ő mutatta meg a diákoknak a várost, a hegedű múzeumot, a Museo del Violino-t, ahol megcsodálhatták a világ legértékesebb hegedűit, utána pedig megnézhették hogyan készülnek ma a hegedűk Kónya mester műhelyében.

A 2017-es koncert különlegessége az volt, hogy a zenekar vonósai, a mai cremonai mesterek által készített hegedűkön, csellókon játszhattak. A fiataloknak felejthetetlen élményt jelentett, hogy igazi mesterhangszerekkel ismerkedhettek meg.

Az előadás minőségén, a hangzáson érezhető volt, hogy nem akármilyen hegedűk szólaltak meg. Ez nagyon „megdobta” a vonós hangzást, „összeszólt a hegedű”- fogalmaztak a fiatalok.