Mit tárgyalnak a héten –  ha nem kap pénzt szúrt volna -fiatalkorú a vádlott

 

 Miskolci Járásbíróság • fszt. 13. sz. tárgyalóterem
24.Fk.1109/2019.R. M. vádlottrablás bűntette2019. 09. 23. 08:00
Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint 2019. január 14-én az esti órákban, Miskolc belvárosában a kiskorú sértettet 10.000,- forint átadására szólította fel.

Amikor a sértett közölte, hogy nincs pénze, azzal fenyegette meg, hogy leszúrja, majd a kabátja zsebébe nyúlt. A sértett ettől megijedt és közölte a vádlottal, hogy bankkártya van nála. Ezután egy közeli automatához sétáltak, ahol a sértett megmutatta egyenlegét, amiből kiderült, nincs elég pénze. Ekkor a vádlott 1.000,- forint átadására szólította fel, amelynek a sértett eleget tett: a pénzt felvette az automatából és a vádlottnak átadta. A cselekménynél mindvégig jelen volt a vádlott ismeretlen személyazonosságú társa, aki a pénzfelvétel ideje alatt a bejárat előtt őrt állt, majd a vádlottal együtt távozott.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.