Lesz egy hivatali vesztegetés is – fináncok a vádlottak padján
birkák között
2019. 09. 23. Miskolci Járásbíróság • 301. sz. tárgyalóterem
40.B.1903/2018.S. I. és 48 társa vádlottakelőnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények2019. 09. 23. 9:00
Tárgyalást tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a volt pénzügyőr vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2011-től kezdődően rendszeresen, kereskedelmi mennyiségben hozott Ukrajnából Magyarországra a záhonyi határátkelőn át szeszes italokat, dohányárut, üdítőket, édességet és más élelmiszereket, hogy azokat lakóhelyén értékesítse. A vádbeli időszakban (2014. december-2015. július) a III.-XXIX. rendű pénzügyőr vádlottak teljesítettek szolgálatot a záhonyi határátkelőnél. A kilépő forgalom esetében feladatuk volt a járművek üzemanyag mennyiségének ellenőrzése és rögzítése egy statisztikai rendszerben, annak érdekében, hogy a belépéskori kontrollal együtt nyomon lehessen követni a lényegesen olcsóbb ukrán üzemanyag jogszerű, hét naponta legfeljebb egy alkalommal megengedett behozatalát. Belépő forgalom esetében pedig azt is ellenőrizni kellett, hogy a behozott áruk kereskedelmi mennyiségűnek minősülnek-e.

Az I. rendű vádlott és társai magas kockázati szintűnek minősültek, így vonatkozásukban minden esetben szigorított vizsgálatot kellett volna elvégezni, vagyis mind a járművek, mind a poggyászok teljes körű átvizsgálását, gyanús esetben másodlagos vizsgálatot.

Az I. rendű vádlott jó kapcsolatot alakított ki több pénzügyőrrel, különösen a III. rendű vádlottal. Ezt felhasználva információi voltak a pénzügyőrök beosztásáról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, arról, hogy kik vonhatók be a jogtalan előnyt elfogadók körébe. A pénzügyőröket közvetítésre kérte, győzzék meg társaikat az átvizsgálás mellőzéséről. Az I. rendű vádlott telefonon szervezte a kilépést-belépést, az információkat a pénzügyőrök üzenetben küldték el részére. Az egyes kötelességszegéseknek kialakult „tarifája” volt. A pénzügyőrök a behozott áruk vizsgálatának mellőzése mellett az üzemanyagmennyiséget is lényegesen kisebb mértékben rögzítették, így a vádlottak a hét naponkénti egy alkalomnál gyakrabban tudtak ukrán üzemanyagot behozni az országba.

A tárgyalás 2019. szeptember 25-án 9 órakor folytatódik.