Gyanús a műköröm – hogyan szavaznak az idős otthonokban – végigültem a fejtágítót – már most jelezzék hol van szükség mozgó urnára

Már elárultam, hogy a minap végigültem egy szavazatszámlálók fejtágítóját. Ne tudják meg, hogy egy ilyen eligazításon mennyi praktikus kérdés hangzik el. Igaz, a jelenlévők mind gyakorlott régi bizottsági tagok voltak, akik már sok mindent megértek egy ilyen 16 órás önkéntes társadalmi szolgálatban. Egy óra elteltével már zsongott a fejem, nem voltam képes felfogni, hogy hányféle rendkívüli szituáció történhet egy ilyen választáskor. Ugye a pártok a jelölő szervezetek minden körzetbe legalább két biztost küldhetnek. Nekik szinkronban kell figyelniük az ellenfelek mesterkedéseit. Jelezték, hogy nagyon gyanús, ha egy biztos folyamatosan ragaszkodik a szavazólapok kiadásához. Úgy demokratikus, ha ezt a feladatot óránként megosztják egymással, mint a személyi okmányok ellenőrzését is. Többen jelezték, ebből sűrűn voltak már vitáik és nagy csoda, hogy a veszekedés nem fajult erőszakossá.

Öregek otthonában megesik, hogy a gondozók megpróbálják az időseket befolyásolni. Ezek a pillanatok, amikor észnél kell lennie mindenkinek. Sejtjük, hogy az öregek kiszolgáltatottak mégis meg kell adni nekik a lehetőséget az önkéntes döntésre, a választásra.  Jobb, ha ilyenkor, ha csak nem szorulnak, fizikai segítségre megkérik az ápolókat, hogy a szavazó biztosokat hagyják magukra a választóval. Minden különböző érdekcsoportok képviselői kísérik az urnákat, izgalmasak ezek a percek. Régi, ismétlődő panasz, hogy az urnákat hiába kérik, meg a szavazókörök megfeledkeznek a kiszállásról. Ne tessék legyinteni, Miskolcon sok körzetben megesett, hogy a kétszeri átszámolás után is csupán egy, egyetlen egy voks döntötte el, ki lesz a következő ciklusban a képviselő. Hallottam egy érdekes csalási kísérletet is – egy hölgy a műkörme alá rejtette a tollvéget. Számláláskor a neki nem tetsző lapokat érvénytelenné tette. Másfél éves börtönbüntetéssel megúszta. Ezért az urnazárás után minden festékes írószerszámot el kell zárni a szavazókörben. Innentől csak ceruzát lehet használni.

Ami nehéz lehet, a 16 órás szolgálat idején a telefont ki kell kapcsolni, nem szabad használni a teremben. Ez egy igazi kihívás , óriási erőpróba a mifélénknek.