Hagyjuk sterilen a polgármesteri irodát – Kerényi László felvétele egy békevilágbeli őrségváltásról – pattanjunk ki a fotelből

Ki tudja, lesz e őrségváltás Miskolc élén. Ha a többség elégedett a jelenlegi helyzetével, ha az érdekei úgy kívánják, hogy minden maradjon, a régiben akkor tegyen is érte valamit.

Ne, hogy úgy járjon, mint az egyszerű vidéki lelkész az árvíz sújtotta faluban. Hiába próbálták leszedni az omladozó parókia tetejéről, mindenkit elküldött, hogy őt majd a Jó Isten menti ki. Végül a mennyekben Szent Péterrel perelt, hogy a teremtő cserbe hagyta. Hiába mondta neki, hogy három csónakost is küldött a megmentésére. Tehát ha már mindannyiinknak megadatik, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunkat, éljünk is a lehetőséggel. Ki tudja, küldenek e  értünk még egy ladikot.

Kohn is addig könyörgött az Istenéhez egy lottó főnyereményért, mígnem a Teremtő megelégelte az ajvékólását. Leszólt neki, hogy minden rendben, de legyen, szíves vegyen előtte szelvényt is. Tehát menjünk el mi is a körzetünkbe és tiszta tudattal, minden módosítószer nélkül rakjuk, oda az ikszünket ahová gondoljuk. Ezzel újabb öt évre eldöntjük, mi legyen, hogy legyen, visszanyerjük e  a komfortérzetünket.

Egyébként jut eszembe, több önkormányzati választást megértem, s mindig rákérdeztem – igen akkoriban még lehetett ilyeneket tenni – kiürítették e  az íróasztalfiókjukat. Volt olyan magabiztos regnáló jelölt, akinek eszébe se jutott, hogy veszíthet. Pénteken úgy zárta be a szobáját, hogy egyetlen dossziét, aktát se rakott le az asztaláról. Kínos volt hétfőn reggel besattyogni, takarítani, kipakolni. Ha tanácsolhatom akármennyire is nyerésre állunk készüljünk fel a legrosszabbra is.

Privát élményem, 1993 decemberében, éppen a születésnapomon örököltem meg az elődöm tágas szobáját. Lemondása után nem sok kincset, de rengeteg személyes dokumentumot hagyott maga után a fiókokban és a szekrényekben. Többek között egy aranyozott gipsz Lenin szobrot. A sors iróniája, hogy 68 esztendősen nekem is hasonló lendülettel kellett elbúcsúznom az íróasztalomtól. Nem maradt időm a kipucolására.

Tehát ha tanácsolhatom – minden polgármester az ilyenkor szokásos megmérettetés előtt, merő babonából, elővigyázatosságból hagyja sterilen az irodáját.  Ha győzött emelt fejjel pakolhat vissza.

S legyen itt egy 2002 – ben készült videó az akkori őrségváltásról. Kerényi László felvétele.