Amikor még buli volt telefonokkal kereskedni – piszkos trükkök, folyamatos az újítás – késik a lebukás, de nem sokat
Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d

Tele az internet olcsó mobiltelefonok kínálatával.

Sokszor töprengtem már azon, hogy egyes online kereskedések miként tudják 30-40 ezer forinttal olcsóbban kínálni a szolgáltatóknál és az üzletekben kapható drága márkákat.  Mivel családilag benne voltunk valamikor a mobilbizniszben, annyira, hogy az első miskolci kereskedést mi nyitottuk máig is foglalkoztat ez az ágazat.  Mi ugyanis  úgy próbáltunk telefont árulni, hogy elutasítottunk minden piszkos trükköt amivel megérte volna kereskedni. Sok díler százszámra adta el  dupla áron a feltöltő kártyás készülékeket külföldön. Elég volt ugyanis egyszer beregisztrálni a számot. Az is jó üzlet volt , hamis névre venni előfizetés telefont részletre.  Ezek a mobilok pedig rögtön rendes áron kerültek vissza a piacra. Buli volt a telefonok feltörése úgy, hogy bármilyen szolgáltató kártyájával működjenek. S még sorolhatnám a különböző trükköket amivel százmilliókat lehetett kaszálni.  Büntetlenül. Ennek talán annyira vége van mint a valamikori olajszőkítésnek. Ám ma is vannak akik feltalálják magukat, mígnem a nyomozók rajta nem kapják őket, mint a most olvasható társaságot.

Majdnem négymilliárd forint áfát csalt el egy mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet nemrégiben egy nemzetközi akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben felidézte: a pécsi irányítású bűnszervezet közvetítő cégeken keresztül szerzett be Ausztriából telefonokat nettó áron. Mivel nem fizették meg a termékimport utáni áfát, a továbbértékesítéskor nagyon kedvező árat tudtak képezni, majd az áthárított áfát is visszaigényelték.

A hálózatot a NAV több uniós nyomozóhatóság részvételével négynapos akcióban számolta fel. A pénzügyi nyomozók kilenc embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat letartóztatását a bíróság már el is rendelte. A bűnszervezet irányítóit a NAV kommandósai fogták el, mert náluk “agresszív ellenállásra” lehetett számítani.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV összesen mintegy 2,3 milliárd forintnyi vagyont zárolt: luxusautókat 140 millió, ingatlanokat 550 millió, üzletrészeket 600 millió, bankszámlákat 450 millió forint értékben, de egy 373 milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni. A házkutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot találtak.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak – írta közleményében a NAV.